Guvernul vrea sa scada contributiile de asigurari sociale si TVA-ul la carne. Are nevoie de acordul FMI

27-05-2014 18:59


Fondul Monetar International se intoarce in Romania. Expertii vor incepe luni o noua runda de negocieri cu Guvernul. Reducerea contributiilor de asigurari sociale, cea mai importanta masura economica a ultimilor doi ani, este principalul punct dezbatut.

Negocierile se vor desfasura pe durata a doua saptamani si fac parte din al treilea acord de tip preventiv pe care Romania l-a semnat cu FMI.

Se discuta despre reducerea contributiilor cu 5%, mai exact, de la 31 la 26%, pentru angajator, nu pentru angajat. Asa ca patronul si nu salariatul va ramane cu mai multi bani. Decizia ar costa bugetul de stat 2,5 miliarde de lei.

Pe de alta parte, in cazul unei firme cu 20 de angajati platiti cu salariul mediu pe economie, reducerea CAS-urilor ar aduce in firma economii de 28.000 de lei, bani care ar acoperi costurile salariale pentru un nou angajat.

Guvernul vrea sa reduca si TVA-ul la carne, de la 24 la 9%. Dupa reducerea TVA-ului la paine, aceasta s-ar ieftini cu 11,5%. Teoretic, si pretul unui kilogram de ceafa de porc ar trebui sa scada cu peste 2 lei.

Cel mai probabil, nu vor fi, insa, bani pentru ambele masuri. Astazi, un secretar de stat din Ministerul Finantelor a declarat ca ar opta mai degraba pentru reducerea contributiilor sociale decat pentru reducerea TVA-ului la carne.
 

Tags: fmi,

VIDEO PROTVPLUS.RO