Guvernul vrea să plafoneze în continuare facturile la gaze și electricitate. Burduja: „Ar fi imprudent să renunțăm la schemă”
Prețurile la electricitate ar urma să fie plafonate încă trei luni, iar cele la gaz, un an. Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect prin care este prelungită actuala schemă de compensare a facturilor
În paralel, va fi pus la punct un mecanism de sprijin cu vouchere pentru acei români care nu-și permit să plătească facturile.
Schema de plafonare a prețurilor la electricitate va fi prelungită cu trei luni, conform proiectului pus de Ministerul Energiei în dezbatere publică.
Începând cu 1 aprilie, când va intra în vigoare noua schemă, plafoanele pentru electricitate vor rămâne la fel. Adică, clienţii casnici care se încadrează la un consum mediu lunar de până la 100 de kilowați pe lună vor plăti 0,68 de bani pe kilowat, cei care consumă până la 255 de kilowați - 0,80 de bani, iar preţul maxim de 1,3 lei se va aplica celor care depăşesc pragul de 300 de kilowați în fiecare lună. Și pentru gaz plafonul va rămâne același, doar că prelungirea propusă în acest caz este de un an.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Anul gazier și necesitatea de a reumple depozitele de gaz, pentru că vom ieși din iarnă nu doar noi, ci întreaga Europă, cu depozitele la un grad de umplere redus, și atunci, pentru a nu genera creșteri de prețuri în iarna următoare pentru consumatorii români, trebuie să menținem aceste prețuri sub control. Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent, din punctul meu de vedere, să renunțăm cu totul la această schemă.”
Guvernanții pregătesc un nou mecanism pentru consumatorii vulnerabili
După expirarea plafoanelor, consumatorii vulnerabili ar putea să primească vouchere pentru plata facturilor. Noul mecanism de sprijin ar urma să fie gata până la jumătatea lunii iunie.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: „Să identificăm, într-adevăr, acei consumatori vulnerabili în baza unor criterii corect alese. În același timp, trebuie să facem o analiză corectă – ce înseamnă acest ajutor – adică aceste vouchere care se vor da trebuie să aibă o valoare care, într-adevăr, să îi ajute pe oameni să își achite facturile.”
Pentru această schemă, în bugetul de anul acesta s-au alocat trei miliarde de lei. Potrivit reprezentanților furnizorilor, statul român a ajuns însă la o datorie de aproximativ opt miliarde de lei pentru ultimul an de plafonare a facturilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: plafonare, plafonare preturi, facturi energie, plafonare prețuri energie,
Dată publicare:
22-02-2025 19:16