Grexit 2015: Deceniul pierdut al Europei. Cat de real e riscul contagiunii, care ar atrage UE in vartejul prabusirii burselor
In iulie 2012, seful BCE, Mario Draghi, pleda pentru mentinerea zonei euro intacta “indiferent de pret”. Mesaj care a tinut speculatorii departe aproape trei ani.
Bursele europene, de la Dublin la Atena, au cunoscut cel mai spectaculos reviriment dupa prabusirea pietelor financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, in 2008.
Desi nu a fost o perioada de crestere economica sustinuta, temerile pentru Grecia s-au estompat in timp, iar iesirea din recesiune dupa sase ani indica faptul ca tara este pe drumul cel bun.
Ceea ce nu s-a schimbat, insa, este riscul ca Grecia sa paraseasca blocul monetar format din 19 state. Ceea ce Ebrahim Rahbari de la Citigroup numea in 2011 “Grexit” s-a intors si pare sa provoace tulburari semnificative pe pietele financiare in 2015.
Editorialistul WSJ, Stephen Fidler, vorbeste despre un “deceniu pierdut” pentru Europa, care incepe al optulea an dupa dezastrul financiar din 2008 cu aceleasi incertitudini si doar cei mai optimisti dintre europeni mai cred ca zona euro va descoperi solutia pentru o crestere puternica si rapida in urmatorii doi ani.
Cititi continuarea analizei pe www.incont.ro.