Grecia va ramane in zona euro daca arata creditorilor sai "rezultate, rezultate si iar rezultate"
Sunt cuvintele presedintelui Comisiei Europene, care a venit joi la Atena, pentru prima data in ultimii trei ani.
Barroso a vorbit despre obiectivele asumate de Grecia privind reducerile bugetare si reformele structurale, in schimbul ajutorului de la FMI si Uniunea Europeana. Sunt multi, insa, care nu mai cred ca grecii vor reusi sa ia masurile necesare ca sa nu alunece in prapastie.
José Manuel Barroso, presedinte Comisia Europeana: "Cuvintele cheie sunt: rezultate, rezultate, rezultate. Pentru ca partenerii europeni si internationali sa-si pastreze increderea, trebuie sa se termine cu intarzierile. Cuvintele nu sunt suficiente, actiunile sunt mult mai importante".
Ca sa imbuneze populatia, guvernul de la Atena a anuntat ca va face economii de 10 milioane de euro taind salariile ministrilor. Insa e doar o picatura intr-un ocean, fata de cele aproape 12 miliarde de euro ce trebuie economisite in urmatorii doi ani.
Theodore Krintas, analist financiar: ''Aceasta vizita va pune mai multa presiune pe Guvern sa inceapa reformele necesare foarte repede''.
Oamenii asteapta cu groaza sa afle de unde va mai taia Guvernul si pentru ce ii va mai taxa.
Yannis Hatzisalatas, bugetar: ''Anul trecut am platit impozite de 1.500 de euro. Anul acesta mi s-a taiat salariul cu 50%, dar trebuie sa platesc 2.500 de euro impozit''.
Chiar daca guvernantii se vor tine de cuvant, putini mai cred cu adevarat in sansele Greciei.
In ultimele zile, cativa oficiali germani au vorbit deschis despre iesirea tarii din zona euro, iar un parlamentar a propus chiar ca guvernul elen sa plateasca jumatate din salarii si pensii in drahme. In plus, analistii spun ca sansele ca Grecia sa renunte la euro in urmatoarele luni sunt de 90%.
Intre timp, un raport publicat in America arata ca bogatasii lumii au ascuns sume uriase in paradisurile fiscale.
James Henry, analist: ''Sunt bani pe care ii putem pune la treba. Trebuie doar sa gasim o modalitate sa ii impozitam si sa ii aducem acasa''.
Ar fi vorba in total de 21.000 de miliarde de dolari, cat economiile Statelor Unite si Japoniei la un loc. Suma poate acoperi pagubele provocate de criza finantelor mondiale.