In Grecia, in 600 de profesii te poti pensiona la 50 de ani. Lacomia a pornit dezastrul

Grecia

Stiati ca in Grecia calatoria cu metroul e gratis? Sau ca statul pierde din evaziune, anual, peste 1,6 miliarde de euro si s-a ajuns la situatia halucinanta de a urmari din elicopter cine nu-si declara piscinele ca sa evite plata impozitelor?

 

Metroul din Atena este o placere. Are aer conditionat, cu plasme ce intretin buna dispozitie a pasagerilor, iar trenurile vin si pleaca intotdeauna la timp. Si totul e gratis pentru toti cei 5 milioane de locuitori ai capitalei Greciei.

Acesta este exemplul de la care pornesc jurnalistii de la Daily Mail cand analizeaza cauzelor care au stat la baza situatiei financiare dezastruoase in care se afla Grecia la ora actuala.

“O cultura a lacomiei, a evaziunii si a risipei scandaloase”, asa caracterizeaza ziaristii britanici principala cauza care a dus la dezastrul financiar din Grecia.

Citește și
Votul grecilor
Cei 300 de la Atena au votat planul austeritatii. Grecia a trecut milimetric pe langa dezastru
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De ce e metroul gratis?

Nu exista turnicheti care sa blocheze intrarea sau sa permita iesirea din impresionanta retea subterana a metroului din Atena, iar cetatenii sunt in schimb sa “valideze” tichetele inainte de imbarcarea in trenuri. Putini se sinchisesc insa de asta pentru ca nimeni si nimic nu-i obliga.

Nu e nicio surpriza: a fi risipitor cu banii la scala Herculeana - de la proprietarul celui mai mic magazin, pana la personaje importante din lumea politica si oameni de afaceri marcanti - a devenit parte din viata Greciei, la fel ca ouzo sau maslinele.

Mai mult decat atat, pe langa faptul ca nu platesc nimic pentru biletele de metrou, grecii nu au platit niciun cent din pretul de 1,5 miliarde de lire sterline (aprox. 1,6 miliarde de euro) cat a costat construirea metroului. Acesta a fost, dupa cum scriu jurnalistii britanici “un cadou” din partea Uniunii Europene pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2004. La acea data era binecunoscut traficul rutier infernal din capitala Greciei.

Caile ferate: salarii de lux, venituri de 80 de milioane de lire (aprox. 89,05 de milioane de euro), cheltuieli de 500 de milioane de lire (aprox. 556,6 de milioane de euro)

Pe langa acest “cadou” mai este un aspect deloc de neglijat in conditiile actualei crize economice. Salariul mediu al angajatilor de la caile ferate grecesti este de 60.000 de lire sterline pe luna (aprox. 66,788 de euro). Desi se obtin 80 de milioane de lire (aprox. 89,05 milioane de euro) din vanzarile de tichete, pentru cei care nu sunt locuitori ai Atenei, cheltuielile companiei se ridica la 500 de milioane de lire anual (aprox. 556,6 milioane de euro).

“Avem o companie de cai ferate care este falimentara, fara niciun dubiu. Si cu toate astea, nu e singura companie din Grecia care are asemenea salarii”, a declarat fostul ministru grec al finantelor, Stefans Manos.

Evaziunea fiscala vazuta din elicopter

"Mii de locuitori din nordul Atenei au fost identificati cu ajutorul elicopterului ca detin piscine si nu platesc niciun impozit, cum ar trebui. 300 de "fraieri" le-au declarat. Restul gasesc metode ingenioase ca sa scape de un Fisc sub-dimensionat si care oricum inchide ochii in fata acelora care nu vor sa plateasca taxele si impozitele. Guvernul a publicat o lista cu 70 de doctori care au inselat statul cu sume uriase, dar un oftalmolog a declarat la un post de radio ca "numai prostii platesc taxele". "Prostii de europeni, poate", scriu la randul lor jurnalistii de la The Telegraph.

Cei care colecteaza taxele se plang ca datornicii platesc 20% din sume si apoi dispar. Economistii estimeaza ca cei din sectorul privat suporta greul, in timp ce angajatii de la stat scapa fara sa plateasca.

Maseurii si cofetarii se pensioneaza la 50 de ani

In mod ridicol, dupa cum scrie Daily Mail, maestrii cofetari, prezentatorii de radio, frizerii si maseurii din baile cu abur se numara printre cele 600 de profesii in care este permisa pensionarea la 50 de ani, cu o pensie de stat care reprezinta 95% din salariul anual castigat in ultimele 12 luni de munca.

Uluitor, doar 5.000 dintre cei 12 milioane de greci admit ca au salarii anuale de peste 90.000 de lire sterline (aprox. 100.000 de euro).

Cum s-a ajuns la colapsul financiar?

Daily Mail puncteaza ca “Grecia s-a bazat prea mult pana acum pe banii proveniti de la Uniunea Europeana, in special pe cei veniti din tarile nordice, foarte bogate. Grecia a practicat acest sistem din 2001 cand a intrat in UE. Fondurile au curs catre Grecia din toata Europa, iar grecii au inceput sa cheltuie de parca nu ar mai fi existat ziua de maine. Banii au “inundat” toate sectoarele vietii publice. Ca rezultat, de pilda, sistemul educational grecesc are de patru ori mai multi profesori per elev decat Finlanda, care este tara cu cel mai inalt nivel de educatie din Europa”.

“Daca grecii ar fi strans cureaua mai mult si ar fi platit taxele catre propriul stat, poate acum, votantii europeni nu ar mai simti aceeasi aversiune fata de ei”, concluzioneaza Daily Mail.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Cinci motive pentru care situatia din Grecia te intereseaza in mod direct
Cinci motive pentru care situatia din Grecia te intereseaza in mod direct

Guvernul Greciei incearca zilele acestea sa evite intrarea tarii in "default". Cu ce ne afecteaza pe noi, romanii, situatia de la Atena, cititi in articol.

Cei 300 de la Atena au votat planul austeritatii. Grecia a trecut milimetric pe langa dezastru
Cei 300 de la Atena au votat planul austeritatii. Grecia a trecut milimetric pe langa dezastru

HARTA VOTURILOR. Cel mai neasteptat vot din istoria Greciei s-a terminat. In timp ce mii de oameni protestau in fata cladirii legislativului, alesii de la Atena si-au dat "votul austeritatii".

In Atena protestele continua. FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde si in Statele Unite
In Atena protestele continua. FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde si in Statele Unite

Criza din Grecia s-ar putea intinde si in Statele Unite, prin intermediul pietelor interbancare, mai ales daca sunt afectate bancile europene, au declarat, miercuri, oficiali ai Fondului Monetar International (FMI).

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.