Grecia a aprobat recapitalizarea cu 18 miliarde de euro a patru banci prezente si in Romania
Guvernul de la Atena a aprobat cadrul legal pentru transferul de obligatiuni de la Facilitatea Elena pentru Stabilitate Financiara la bancile comerciale, parte a procesului de recapitalizare a institutiilor de credit cu 18 miliarde de euro.
Decizia executivului permite fondului sa semneze acorduri de subscriere cu Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, care va finanta procesul, in urma carora obligatiuni in valoare de 18 miliarde de euro vor fi transferate celor patru mari banci comerciale: National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank.
Obligatiunile vor fi depozitate intr-un cont special la banca centrala si vor fi distribuite fiecarei institutii de credit pentru a-si consolida rata de adecvare a capitalului.
Solutia este temporara si are ca scop consolidarea bazei capitalului creditorilor pana la determinarea structurii finale a recapitalizarii, dupa alegerile programate duminica.
Fondul elen este angajat sa contribuie la recapitalizarea bancilor cu urmatoarele sume: 6,9 miliarde de euro pentru National Bank of Greece, 5 miliarde de euro pentru Piraeus Bank, 4,3 miliarde de euro pentru EFG Eurobank si 1,9 miliarde de euro pentru Alpha Bank.
Resursele financiare provin din prima transa de la fondul european de urgenta, de 25 de miliarde de euro, pentru procesul de recapitalizare, a carui incheiere a fost amanata de la sfarsitul lunii septembrie la sfarsitul lunii decembrie.
Bancile elene au raportat pierderi mari din participarea la restructurarea datoriei statului elen catre sectorul privat. In urma restructurarii, au fost sterse datorii ale statului de circa 100 de miliarde de euro.
National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, iar Alpha Bank si Piraeus Bank activeaza sub brand propriu.