Basescu: Pensiile nu se vor taia sau impozita suplimentar. Salariile nu se micsoreaza

×
Codul embed a fost copiat

La Palatul Cotroceni are loc discursul presedintelui Traian Basescu, dupa intalnirea cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isaraescu si ministrii implicati in gestionarea fondurilor europene.

Cele mai importante declaratii ale Presedintelui:

• Bugetul pe anul 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat pentru ca nu s-au gasit bani pentru a finanta deficitul, ci pentru ca aceasta finantare a deficitului este "extrem de scumpa"

• Autoritatile de management din ministere au lucrat in general acceptabil. Din pacate avem mari probleme la facturarea lucrarilor. Si aici fac un apel la administratiile locale si la institutiile centrale: trebuie accelerat procesul de facturare pentur ca in lipsa facturilor cheltuim bani din bugetul de stat si nu accesam banii europeni.

• Pe ultima situatie prezentata duminica, nivelul de absorbtie oficial este de 14,8% din bugetul alocat.

Citește și
Uniunea Europeana
Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

• Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. datorita costurilor de finantare este bine sa bordam bugetul din 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA.

• Ne-am obisnuit sa ne tot luam caciulita in mana de cate ori discutam un adevar care vizeaza si pe altii nu numai pe noi.

• Si Guvernul Romaniei are resurse suficiente de credibilizare. Una dintre ele este absorbtia mai rapida a banilor europeni. Asta inseamna ca ministrii trebuie sa se ocupe mai ales de acest domeniu. Aici avem o sursa de a ne ajuta investitiile si de a crea locuri de munca.

• As vrea sa va dau doua cifre ca sa intelegeti ce se intampla pe piata: la 1 august CDS-ul Romaniei pet imprumuturi de 5 ani era 137 de puncte de baza. Asta este o indicatie privind dobanzile la care te poti finanta.

• La 27 septembrie CDS-ul era 377 de puncte de baza, fara ca Romania sa fii facut vreun pas gresit.

• Este o conjunctura economica ce ne obliga la prudenta.

• Pensiile nu se vor taia sau impozita suplimentar. Nu se va pune problema reducerii salariilor in 2012. 

Sedinta de la Palatul Cotroceni s-a incheiat in jurul orei 12.00, iar printre ministrii care au fost prezenti la Palatul Cotroceni s-au numarat Mugur Isarescu, Ghorghe Ialomitianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu si Ion Ariton.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, Valeriu Turcan, a declarat ca au fost discutate mai multe teme economice, in contextul ultimelor evolutii internationale.

Dupa intalnirea cu presedintele, Emil Boc a declarat ca mesajul de baza este "prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania". Premierul a mai spus ca s-a discutat despre perspectiva economica interna si internationala in baza Consiliului European, dar si despre absorbtia fondurilor europene si pregatirea vizitei delegatiei FMI in Romania.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta in mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.

Seful statului a precizat, de asemenea, ca luni dimineata va informa Guvernul legat de discutiile din Consiliul European de duminica, urmand sa sustina ulterior o declaratie de presa despre riscurile pe care le are Romania daca nu se produce o "capitalizare consistenta si corecta".

"Voi informa Guvernul despre Consiliu si perspective si, dupa ce ma intalnesc cu reprezentanti ai Guvernului, voi avea o declaratie de presa, in care sa intru in detalii cu privire riscurile pe care le are Romania daca nu se produce o capitalizare consistenta si corecta", a spus Traian Basescu.

Seful statului a declarat, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca.

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

De asemenea, discutiile de la Cotroceni ar putea viza si proiectul de buget pe 2012, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Mediafax.

Citeste si:

VIDEO SOCANT Adio, Super Sic! Pilotul italian Marco Simoncelli a decedat in urma unui accident TERIFIANT

VIDEO EMOTIONANT Milioane de fani vor privi cu lacrimi in ochi acest filmulet! Simoncelli s-a inregistrat inainte de cursa! Ce a spus

VIDEO S-a dus sa faca misto de galeria adversa, dar a ramas perplex! Surpriza de care a avut parte l-a debusolat total

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sarkozy, atac la Cameron la summitul UE. Ce l-a facut sa spuna:
Sarkozy, atac la Cameron la summitul UE. Ce l-a facut sa spuna:"Ati pierdut o buna ocazie sa taceti"

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a criticat dur pe premierul britanic, David Cameron, la summitul UE de duminica. El a declarat ca acesta "a pierdut o buna ocazie sa taca" in legatura cu criza din zona euro.

Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro
Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro

Liderii Uniunii Europene, care s-au intalnit astazi la Bruxelles, deseneaza un plan pentru constituirea unei Trezorerii a zonei euro, care sa supravegheze sistemul de taxe si cheltuielile celor 17 state membre, scrie The Telegraph.

Soarta economica a Europei, decisa la summitul de la Bruxelles. Vor pica la pace Merkel si Sarkozy?
Soarta economica a Europei, decisa la summitul de la Bruxelles. Vor pica la pace Merkel si Sarkozy?

Astazi incepe o proba de foc pentru liderii Uniunii Europene, tot mai presati de criza care ameninta zona euro.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.