FRANCOGEDDON, ziua 8. Leul si-a revenit usor dupa anuntul BCE. Ce se intampla in Elvetia din cauza cresterii francului

×
Codul embed a fost copiat

Criza declansata de cresterea brusca a monedei elvetiene nu pare sa se opreasca. Iar afectati nu sunt doar romanii si cetatenii altor state central si est-europene, ci si elvetienii

Leul s-a intarit dupa anuntul BCE
Francul elvetian s-a apreciat cu 1% pe pietele externe, la 1,012 euro, iar leul s-a intarit usor in piata locala si a trecut sub pragul de 4,5 lei/euro, dupa ce anuntul BCE ca va cumpara obligatiuni de 1.100 miliarde de euro a pus presiune de depreciere pe moneda europeana.

In jurul orei 16:30, euro se tranzactiona in piata interbancara locala, la 4,4976 lei, in scadere de la 4,5067 lei pe finalul sedintei de miercuri. Inainte ca presedintele BCE, Mario Draghi sa inceapa conferinta de presa in cadrul careia a anuntat program destinat sprijinirii economiei uniunii monetare, euro se tranzactiona la 4,5006 lei/euro.
Tot aproape de 16:30, francul elvetian se situa la 1,0122 franci/euro, in apreciere cu 1% fata de ziua anterioara. Inaintea anuntului BCE, francul era cotat la 1,0053 franci/euro, in apreciere cu 0,3%.

Citeste si: Economia UE primeste o "injectie" de 1 TRILION de euro. Ce se va intampla cu dolarul si francul elvetian

Din cotatiile euro/leu si franc/euro rezulta un curs de 4,5524 lei/franc, peste referinta record de 4,5152 lei/franc, anuntata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) inainte de decizia BCE. Tranzactiile cu franci de pe pietele externe au avut loc joi intre un curs minim de 0,9965 franci/euro si un maxim de 1,0153 franci pe euro, nivel inregistrat dupa conferinta de presa sustinuta de Draghi.

Citește și
franc elvetian
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007

"Cursul euro/dolar a scazut de la 1,16 dolari/euro inainte de anuntul lui Draghi la 1,1480 dolari/euro. Pe leu s-a simtit destul de putin efectul BCE. Referitor la anuntul BCE, ramane de vazut la ce concluzii vor ajunge in urmatoarele zile analistii marilor jucatori din piata", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci.

Cursul BNR de joi, 22 ianuarie
BNR a anuntat pentru joi, 22 ianuarie, un curs de schimb de 4,5152 lei pentru un franc elvetian, fata de 4,5054, cat era cursul marti. Moneda elvetiana a atins astfel un nou maxim istoric.

Euro a coborat, in schimb, ajungand la un curs de 4,5005 lei la BNR iar dolarul s-a depreciat putin pana la 3,8721 lei.

Anuntul BCE ar putea duce la cresterea francului
Francul elvetian isi continua si joi cresterea, in contextul in care Banca Centrala Europeana se pregateste sa faca un anunt istoric. Presedintele BCE ar putea anunta noi masuri de relaxare monetara cantitativa, care vor ajuta euro sa isi revina.

Europa de Est are motive sa se bucure de achizitiile de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene (BCE), care ar contribui la cresterea economica si evitarea deflatiei, spre deosebire de Elvetia, pentru care masurile de stimulare vor avea ca efect aprecierea francului, potrivit analistilor.

Statiunile de schi din Elvetia reduc preturile
Crsterea francului i-a afectat si pe hotelierii din Elvetia. Potrivit Telegraph, acestia s-au vazut obligati sa reduca tarifele de cazare sau sa lanseze diverse oferte pentru turistii straini. Masura a fost luata dupa ce un val de anulare rezervarilor in statiunile Portes du Soleil, Zermatt si St Moritz.

Ca urmare, in mai multe statiuni de schi tarifele de cazare au fost reduse cu 20% sau recalculate la cursul francului din 14 ianuarie – adica cel din ultima zi in care moneda a fost tinuta de SNB sub plafonul valutar. Oficiul de turism din statiunea Zermatt le-a trimis hotelierilor si patronilor de restaurante din zona un mail in care le sugereaza o serie de masuri de criza: sa foloseasca un curs de 1,2 franci/euro, sa ofere reduceri de 20%, sa reduca toate tarifele cu o zecime sau sa nu faca nimic.

Francul a crescut din noua fata de euro
Francul elvetian s-a apreciat usor joi si a ramas peste 1 euro pe pietele externe, profitand si de o usoara precautie a investitorilor fata de moneda europeana inaintea sedintei Bancii Centrale Europene, in timp ce leul s-a intarit si el, iar cursul euro-leu a coborat sub nivelul de 4,5 lei/euro.

In jurul orei 10:00, euro era tranzactionat pe piata interbancara locala la 4,4975 lei in scadere usoara de la 4,5067 lei pe finalul zilei precedente. La aceeasi ora, francul se situa pe pietele externe la 1,0063 euro/franc, cu o apreciere de 0,4%. Schimburile au oscilat pe parcursul zilei de joi intre un minim de 0,9965 euro pentru 1 franc si un maxim de 1,0087 euro pentru 1 franc. Miercuri in jurul orei 16:30, francul era cotat pe pietele externe in urcare, la 1,0026 euro/franc.

Cotatiile euro/leu si franc/euro implica un curs franc/leu, calculat prin corespondenta, de 4,5258 lei/franc, peste referinta record anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) miercuri, de de 4,5054 lei/franc.

"In piata interbancara locala nu se intampla mai nimic. Toata zona este un pic pe apreciere, iar leul are o evolutie pe aceasta linie. Toti asteapta sa vada ce zice Draghi (Mario Draghi - presedintele BCE, n,.r.). Indiferent ce va zice, euro se va misca pe pietele externe, ramane de vazut in ce directie. Francul elvetian sta peste euro si probabil ca nu o sa vedem o miscare semnificativa pana la anuntul BCE", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ jumatate fata de media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre interval strans, cu minimul la 4,4970 lei/euro si maximul la 4,5015 lei/euro. Cele mai multe schimburi au fost perfectate sub pragul de 4,5 lei/euro.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici

Guvernul pare sa vada in asa numita "Electorata" solutia la criza creditelor in franci elvetieni. Ministrul de finante a anuntat ca va modifica legea pentru a se incadra la sprijin trei sferturi dintre imprumutatii in fraci.

Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007

Tribunalul Buzau a decis ca un roman sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Recomandări
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”

Este oficial. Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităților au anunțat, luni, că au căzut de acord să susțină un candidat comun la președinția României în persoana lui Crin Antonescu, fost președinte al liberalilor.  

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert
Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert

Pentru că sunt ademenitoare, gustările, dulciurile și băuturile calde au mare succes la târgurile de iarnă. Cei care vin cu familia cheltuiesc și 100 de lei la o singură plimbare, doar ca să-și facă micile pofte.