FRANCOGEDDON, ziua 8. Leul si-a revenit usor dupa anuntul BCE. Ce se intampla in Elvetia din cauza cresterii francului

Ultimul update: Duminica 25 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 11:32
Categorie: Financiar

Criza declansata de cresterea brusca a monedei elvetiene nu pare sa se opreasca. Iar afectati nu sunt doar romanii si cetatenii altor state central si est-europene, ci si elvetienii

Leul s-a intarit dupa anuntul BCE
Francul elvetian s-a apreciat cu 1% pe pietele externe, la 1,012 euro, iar leul s-a intarit usor in piata locala si a trecut sub pragul de 4,5 lei/euro, dupa ce anuntul BCE ca va cumpara obligatiuni de 1.100 miliarde de euro a pus presiune de depreciere pe moneda europeana.

In jurul orei 16:30, euro se tranzactiona in piata interbancara locala, la 4,4976 lei, in scadere de la 4,5067 lei pe finalul sedintei de miercuri. Inainte ca presedintele BCE, Mario Draghi sa inceapa conferinta de presa in cadrul careia a anuntat program destinat sprijinirii economiei uniunii monetare, euro se tranzactiona la 4,5006 lei/euro.
Tot aproape de 16:30, francul elvetian se situa la 1,0122 franci/euro, in apreciere cu 1% fata de ziua anterioara. Inaintea anuntului BCE, francul era cotat la 1,0053 franci/euro, in apreciere cu 0,3%.

Citeste si: Economia UE primeste o "injectie" de 1 TRILION de euro. Ce se va intampla cu dolarul si francul elvetian

Din cotatiile euro/leu si franc/euro rezulta un curs de 4,5524 lei/franc, peste referinta record de 4,5152 lei/franc, anuntata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) inainte de decizia BCE. Tranzactiile cu franci de pe pietele externe au avut loc joi intre un curs minim de 0,9965 franci/euro si un maxim de 1,0153 franci pe euro, nivel inregistrat dupa conferinta de presa sustinuta de Draghi.

"Cursul euro/dolar a scazut de la 1,16 dolari/euro inainte de anuntul lui Draghi la 1,1480 dolari/euro. Pe leu s-a simtit destul de putin efectul BCE. Referitor la anuntul BCE, ramane de vazut la ce concluzii vor ajunge in urmatoarele zile analistii marilor jucatori din piata", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci.

Cursul BNR de joi, 22 ianuarie
BNR a anuntat pentru joi, 22 ianuarie, un curs de schimb de 4,5152 lei pentru un franc elvetian, fata de 4,5054, cat era cursul marti. Moneda elvetiana a atins astfel un nou maxim istoric.

Euro a coborat, in schimb, ajungand la un curs de 4,5005 lei la BNR iar dolarul s-a depreciat putin pana la 3,8721 lei.

Anuntul BCE ar putea duce la cresterea francului
Francul elvetian isi continua si joi cresterea, in contextul in care Banca Centrala Europeana se pregateste sa faca un anunt istoric. Presedintele BCE ar putea anunta noi masuri de relaxare monetara cantitativa, care vor ajuta euro sa isi revina.

Europa de Est are motive sa se bucure de achizitiile de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene (BCE), care ar contribui la cresterea economica si evitarea deflatiei, spre deosebire de Elvetia, pentru care masurile de stimulare vor avea ca efect aprecierea francului, potrivit analistilor.

Statiunile de schi din Elvetia reduc preturile
Crsterea francului i-a afectat si pe hotelierii din Elvetia. Potrivit Telegraph, acestia s-au vazut obligati sa reduca tarifele de cazare sau sa lanseze diverse oferte pentru turistii straini. Masura a fost luata dupa ce un val de anulare rezervarilor in statiunile Portes du Soleil, Zermatt si St Moritz.

Ca urmare, in mai multe statiuni de schi tarifele de cazare au fost reduse cu 20% sau recalculate la cursul francului din 14 ianuarie – adica cel din ultima zi in care moneda a fost tinuta de SNB sub plafonul valutar. Oficiul de turism din statiunea Zermatt le-a trimis hotelierilor si patronilor de restaurante din zona un mail in care le sugereaza o serie de masuri de criza: sa foloseasca un curs de 1,2 franci/euro, sa ofere reduceri de 20%, sa reduca toate tarifele cu o zecime sau sa nu faca nimic.

Francul a crescut din noua fata de euro
Francul elvetian s-a apreciat usor joi si a ramas peste 1 euro pe pietele externe, profitand si de o usoara precautie a investitorilor fata de moneda europeana inaintea sedintei Bancii Centrale Europene, in timp ce leul s-a intarit si el, iar cursul euro-leu a coborat sub nivelul de 4,5 lei/euro.

In jurul orei 10:00, euro era tranzactionat pe piata interbancara locala la 4,4975 lei in scadere usoara de la 4,5067 lei pe finalul zilei precedente. La aceeasi ora, francul se situa pe pietele externe la 1,0063 euro/franc, cu o apreciere de 0,4%. Schimburile au oscilat pe parcursul zilei de joi intre un minim de 0,9965 euro pentru 1 franc si un maxim de 1,0087 euro pentru 1 franc. Miercuri in jurul orei 16:30, francul era cotat pe pietele externe in urcare, la 1,0026 euro/franc.

Cotatiile euro/leu si franc/euro implica un curs franc/leu, calculat prin corespondenta, de 4,5258 lei/franc, peste referinta record anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) miercuri, de de 4,5054 lei/franc.

"In piata interbancara locala nu se intampla mai nimic. Toata zona este un pic pe apreciere, iar leul are o evolutie pe aceasta linie. Toti asteapta sa vada ce zice Draghi (Mario Draghi - presedintele BCE, n,.r.). Indiferent ce va zice, euro se va misca pe pietele externe, ramane de vazut in ce directie. Francul elvetian sta peste euro si probabil ca nu o sa vedem o miscare semnificativa pana la anuntul BCE", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ jumatate fata de media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre interval strans, cu minimul la 4,4970 lei/euro si maximul la 4,5015 lei/euro. Cele mai multe schimburi au fost perfectate sub pragul de 4,5 lei/euro.

Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
VIDEO PROTVPLUS.RO
grevă de avertisment Sănătate
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
Țara UE care a primit 1 mil. de imigranți și a angajat jumătate mai recrutează străini
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE, euro
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive