Fondurile europene ar putea relansa turismul românesc. Când vor ajunge banii în ţară
Turismul s-a mai dezmorțit în acest sfârșit de săptămână. Stațiunile de la malul marii și cele montane au fost pline de turișți și cu ocazia asta și micile afaceri din acest domeniu au mai primit o gură de aer, după luni de blocaj.
Pentru cei care au nevoie de sprijin în relansare, Guvernul a alocat peste 2 miliarde de euro, bani europeni, și multe firme așteaptă aceste fonduri cu nerăbdare.
Nevoie de bani au în primul rând firmele de transport, mai ales că o mare parte dintre vehicule sunt cumpărate în leasing. Hotelurile și restaurantele au nevoie de ajutor ca să își revină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Călin Ile, Federația Industriei Hoteliere din România: „La noi în industrie sunt foarte multe firme mici, slab capitalizate și care au nevoie de acest fond de lucru pentru a putea să își plătească anumiți furnizori, chirii, anumite salarii. Vor fi companii care nu vor mai deschid în lipsa acestui ajutor pentru că nu au capital inițial de a redeschide unitățile. Estimăm că multe restaurante, chiar hoteluri mici nu vor putea deschide fără acest ajutor ”.
Premierul spune că banii vor ajunge în curând.
Ludovic Orban: „Vom disponibiliza o sumă de peste 2 miliarde de euro pentru granturi acordate companiilor, fie pentru investiții, fie pentru capital de lucru necesar pentru repornirea activă. Avem alocate de exemplu 350 de milioane de euro, care vor fi destinate pentru aceste zone care au fost sub restricție severă, cum ar fi Horeca.”
Din totalul anunțat de premier, 1 miliard de euro va fi împărțit între companiile cel mai puternic afectate de criza sanitară.
Astfel că, pe lângă cele 350 de milioane care vor ajunge la hoteluri, restaurante și transporturi, 550 de milioane vor fi date companiilor care vor să relanseze producția și noutatea este că au fost alocați bani, 100 de milioane de euro și pentru firmele mici, fără angajați.
Momentan sumele apar doar pe hârtie.
Dragoș Pâslaru, europarlamentar: „Trebuia să avem acest program gata să fie în implementare pentru ca toate firmele să poată să reînceapă activ. Nu s-a intâmplat acest lucru, e această întârziere. Riscul este în loc să avem un plan coerent, să construim o ambiție și o viziune a României pentru perioada următoare, cârpim pe ici pe colo pentru a mai ține puțin din aceste dorințe exprimate de antreprenori. Acum e momentul de a ne mobiliza, de a gândi acea ambiție care să ne ducă mai sus decât eram înaintea crizei. Este acea furtună perfectă, oportunitate, pe care o criză bună poate să ți-o dea dacă înveți lecțiile așa cum trebuie.”
România ar trebui să prezinte Uniunii Europene până în octombrie un plan coerent de redresare. Conform propunerii Comisiei europene, 33 de miliarde de euro vor ajunge la noi, din care 21 de miliarde sub formă de fonduri nerambursabile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, turism, ue, fonduri, redresare,
Dată publicare:
07-06-2020 18:13