FMI se intoarce. Cati angajati vor ramane someri, cate firme vom privatiza?

26-04-2011 17:29

Saptamana aceasta incepe o noua runda de negocieri intre oficialii FMI si membrii Guvernului nostru. Este prima din cadrul noului acord semnat de Romania. Miza discutiilor: soarta companiilor de stat si liberalizarea pretului gazelor naturale.

Discutiile incep miercuri, iar dupa doua saptamani de negocieri ar trebui sa aflam care companii de stat vor fi scoase la vanzare, de unde vor fi dati afara angajati si care companii vor fi inchise.

Vorbim de peste 700 de companii care au peste 360.000 de angajati. Problema este ca datoriile lor se ridica la 23 de miliarde de lei.

In paralel, FMI va cere guvernului sa spuna concret cand si cu cat va scumpi gazele naturale in urmatorii ani.

La nivel macroeconomic, Romania se prezinta bine. Se pare ca am iesit din recesiune si ca ne indreptam spre o crestere economica de 1,5 - 2%. Insa navigam in continuare in ape tulburi.

Eurostat ne acuza ca am trimis date false despre economie. INS dezminte

Grecia, tara care controleaza 15% din sistemul bancar romanesc, este la un pas de faliment, Irlanda se confrunta si ea cu o criza a datoriilor guvernamentale, iar Portugalia este pe cale sa imprumute 80 de miliarde de euro pentru a supravietui.

In acest context nu este exclus ca Romania sa apeleze pana la urma la cele 3,5 miliarde de euro, suma pusa la dispozitie de FMI in urmatorii doi ani.

Tags: fmi, companii, acord,


VIDEO PROTVPLUS.RO