FMI se intoarce. Cati angajati vor ramane someri, cate firme vom privatiza?
Saptamana aceasta incepe o noua runda de negocieri intre oficialii FMI si membrii Guvernului nostru. Este prima din cadrul noului acord semnat de Romania. Miza discutiilor: soarta companiilor de stat si liberalizarea pretului gazelor naturale.
Discutiile incep miercuri, iar dupa doua saptamani de negocieri ar trebui sa aflam care companii de stat vor fi scoase la vanzare, de unde vor fi dati afara angajati si care companii vor fi inchise.
Vorbim de peste 700 de companii care au peste 360.000 de angajati. Problema este ca datoriile lor se ridica la 23 de miliarde de lei.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
In paralel, FMI va cere guvernului sa spuna concret cand si cu cat va scumpi gazele naturale in urmatorii ani.
La nivel macroeconomic, Romania se prezinta bine. Se pare ca am iesit din recesiune si ca ne indreptam spre o crestere economica de 1,5 - 2%. Insa navigam in continuare in ape tulburi.
Eurostat ne acuza ca am trimis date false despre economie. INS dezminte
Grecia, tara care controleaza 15% din sistemul bancar romanesc, este la un pas de faliment, Irlanda se confrunta si ea cu o criza a datoriilor guvernamentale, iar Portugalia este pe cale sa imprumute 80 de miliarde de euro pentru a supravietui.
In acest context nu este exclus ca Romania sa apeleze pana la urma la cele 3,5 miliarde de euro, suma pusa la dispozitie de FMI in urmatorii doi ani.