Eurostat ne acuza ca am trimis date false despre economie. INS dezminte


Ultimul update: Joi 26 Iulie 2012 03:21
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2011 17:19
Categorie: Stiri Economice

Biroul de statistica al Uniunii Europene spune ca are rezerve legate de calitatea datelor trimise de tara noastra pentru calculul deficitului bugeratar. Statisticienii romani dezaproba Eurostatul si spun ca vor clarifica situatia in zilele urmatoare.

UPDATE 17:50 Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, va sustine, la ora 18:15, la sediul ministerului, o declaratie de presa pe tema Eurostat.

Asta dupa ce Biroul European de Statistica a anuntat ca "isi exprima rezerva fata de calitatea datelor raportate de Romania din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare in sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de incasari si plati", cat si a naturii anumitor tranzactii financiare si consolidarii fluxurilor intraguvernamentale", se arata intr-un raport al biroului de statistica al Comisiei Europene.

Cu alte cuvinte, tara noastra ar fi trimis date eronate in legatura cu indicatorii bugetari de anul trecut. S-au mai facut asemenea afirmatii in cazul unor state ca Grecia, Marea Britanie sau Danemarca, in trecut. In privinta Greciei, ele s-au si adeverit - elenii au trimis ani de zile date 'coafate' la Bruxelles.

In plus, chiar anul trecut Comisia Europeana a facut cateva corecturi in privinta estimarilor pentru tara noastra. Mai exact a ridicat prognoza de deficit dupa metodologia ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB. FMI a obligat Guvernul sa includa in calculul deficitului bugetar din acest an si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum si titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Cum se apara Institutul National de Statistica

Expertii romani au dat un comunicat in care explica de ce s-a creat confuzie la Eurostat. Conform lor, pentru anul 2010 au fost facute estimari in cazul unor companii de stat, deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere catre Bruxelles - adica 31 martie anul acesta.

Situatia se va corecta in septembrie, cand se va face o noua raportare catre Eurostat, noteaza comunicatul INS.

Ce companii ne maresc gaura din buget

Pe lista companiilor ale caror pierderi vor fi calculate in acest an la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat au fost incluse:

Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Calatori, Radiocomunicatii Navale Radio Constanta, CFR Infrastructura, Termoelectrica, Acvavalor, Aeroportul Arad, Aeroportul Iasi, Aeroportul International Baia Mare, Aeroportul Satu Mare, Aeroportul Stefan Cel Mare Suceava, Aeroportul Transilvania-Targu Mures, Aeroportul Tulcea, centralele de termoficare Aqua Calor, CET Brasov, Citadin Hundedoara, Dalkia Romania, Edil Therma Hunedoara, Goscomloc, Gospodarie Oraseneasca, Rominservices Therm, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, Ecoterm, Termica, Termloc, Uzina Termica Comanesti.

VIDEO PROTVPLUS.RO