Fiscul le-a pus gand rau romanilor cu venituri din drepturi de autor

21-03-2011 18:56


Fiscul a pus iar ochii pe romanii care au castigat bine din activitati independente, de la avocati si ziaristi, pana la analisti politici sau notari.

Cei care au incasat in ultimii 5 ani peste 35.000 de euro pe an vor fi obligati sa plateasca retroactiv TVA, la fel ca orice firma, plus penalitati.

Codul Fiscal spune ca cei care obtin din activitati independente peste 118.000 de lei intr-un an trebuie sa se inscrie la Fisc si sa plateasca TVA, la fel ca cei care au facut afaceri imobiliare, de pilda. Chiar daca aveau aceasta obligatie, putini s-au grabit sa o si indeplineasca.

"Vazand ca exista o gama larga de contribuabili persoane fizice care nu s-au inregistrat ca platitori de TVA in perioada ultimilor ani am decis sa extind la nivel national aceasta verificare",  a declarat Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Fiscale.

Este perfect legal, spun avocatii, insa Fiscul ar fi trebuit sa ii anunte pe oameni de mult. Cei care se afla in aceasta situatie vor fi nevoiti sa plateasca din urma chiar si 5000 de euro pe an. Asa ca statul va lua mai multi bani din penalizari decat din TVA. Cateva mii de romani se vor afla in aceasta situatie.

VIDEO PROTVPLUS.RO