Firmele românești care au început să fabrice materiale de protecţie. Se fac angajări
Pentru că România să nu mai depindă de importuri, mai ales în astfel de momente, ministrul Economiei anunţă că va da până la 200.000 de lei pentru acele companii care vor să producă materiale de protecţie.
În mai multe judeţe sunt deja firme care s-au apucat de treabă, pe cont propriu, şi care fac inclusiv angajări.
La Cluj, compania românească ''Farmec'' a început deja producţia pentru primele soluţii de dezinfectat mâinile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mircea Tudean, director general Farmec: 'Este vorba de două produse igienizante pentru mâini: loţiune şi gel igienizant pentru mâini, pe bază de alcool 70 la sută. Vom ajunge să distribuim şi la populaţie, la magazine, într-un termen de 7-10 zile, la supermarket-uri, reţele, la farmacii."
Tot la Cluj, reprezentanţii companiei ''Terapia'', al doilea producător roman de medicamente, anunţa că sunt pregătiţi să ajute în această situaţie dificilă astfel încât romanii să-şi facă singuri propria producţie şi să nu depindă de importuri.
Dragoș Damian, director executiv Patronatul Producătorilor de Medicamente PRIMER: "Avem linii de fabricaţie cu o capacitate suficientă. Acum aşteptăm un estimat de cantităţi, pe care îl discutam zilele acestea, după care, atât autorităţile, cât şi noi, începem să facem o căutare după produsul respectiv."
Şi fabrica din Călan, judeţul Hunedoara, s-a reprofilat. De la producţia de halate şi echipamente de unică folosinţă, s-a trecut la cea de măşti. 60 de oameni lucrează în ture, pentru a face faţă comenzilor, însă mai este nevoie de încă 30. Aşa că se fac angajări. Echipamentele vor ajunge la medici şi l asistente. În prezent, capacitatea de producţie este de 5 mii de măşti pe zi, dar s-ar putea tripla, susţine patronul, dacă ar exista forţa de muncă.
Dan Cosman, managerul fabricii: "A intervenit acesta schimbare datorită lipsei acute pe piaţa de măşti chirugicale de unică folosinţă. A fost un început timid şi a fost doar în ideea de ajuta pe cei care sunt în linia întâi cu acest produs. Aceasta masca am introdus-o de câteva zile, producem şi botoşei, capeline, halte de unică folosinţă, de protecţie."
O mască pleacă din fabrica la preţul de 2 lei, dar ar putea creşte în funcţie de cerinţă de pe piaţă.
La rândul său Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că şi-a dat acordul ca Romarm să-şi schimbe linia de producţie şi să facă echipamente sanitare. Totodată, susţine ministrul, va da bani nerambursabili firmelor care produc materiale sanitare.
Reprezentanţii lanţului de supermarketuri Profi au anunţat că vor să preia o parte dintre angajaţii concediaţi în această perioadă de retailerii non-alimentari.
Gabriel Pâslaru, PR Manager: "Ne propunem să angajăm toate categoriile de personal, de la cei care pun marfă pe rafturi şi cei care o recepţionează şi până la şefi de magazin."
Compania are în plan să se extindă.
Este nevoie de oameni şi la Direcţia de Asistenţă Socială. Mai exact de 40 de îngrijitoare pentru un centru de bătrâni. Prioritate la angajare au femeile care lucrau la creşele aflate în subordinea Consiliul Local şi care au rămas fără loc de muncă.