Guvernul Ciolacu a introdus peste noapte noi măsuri în ordonanța „trenuleț”. Mediul de afaceri, lovit de ultimele schimbări
De anul viitor statul va taxa mai dur firmele, iar facilitățile fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură vor dispărea.
Sunt măsuri nou apărute în ordonanța pregătită de Guvern în care sunt prevăzute și alte măsuri prin care statul vrea să adune mai mulți bani la buget.
Reprezentanţi ai oamenilor de afaceri spun că n-au fost consultaţi şi sunt revoltaţi că asemenea măsuri au apărut peste noapte.
Cu o zi înainte de ședința Guvernului în care se vor decide măsurile bugetare pe anul următor apar patru noi măsuri într-un proiect de ordonanță scris la Ministerul Finanțelor.
O măsură cerută de Comisia Europeană - scăderea pragului de impozitare a firmelor mici - apare acum în proiectul ordonanței publicat de Ministerul Finanțelor. Deși liderii coaliției au tot negat această variantă, ordonanța prevede că pragul va scădea de la 500.000 de euro, în prezent, la 250.000 de euro anul viitor. Specialiștii spun că măsura va subția numărul firmelor mici, dar încasările preconizate la stat vor crește. Din 2026, pragul se va reduce din nou, la 100.000 de euro.
Pe de altă parte, pentru toate firmele, reapare o taxă specială pe construcții, de 1,5% din valoarea acestora. Oamenii de afaceri spun că au fost luați prin surprindere de noile măsuri introduse brusc, fără să fie consultați.
Călin Ile, Confederația patronală Concordia: „Suntem dezamăgiți de apariția acestei ordonanțe care include și măsuri de creștere a fiscalității. „Taxa de stâlp” și toate cele patru măsuri pe care le regăsim acum în ordonanță se pare că sunt în urma jaloanelor din PNRR și a discuțiilor cu Comisia Europeană, dar și atunci ar trebui să fie dezbătute cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu sindicatele, să se ajungă la un acord.”
De asemenea, din textul ordonanței rezultă că vor dispărea toate facilitățile rămase pentru angajații din IT, agricultură și construcții în materie de impozit pe venit și contribuție la pensie. Până acum, veniturile sub 10.000 de lei brut erau scutite de impozit.
Adrian Bența, specialist fiscal: „Se pierde dreptul acestor persoane - a programatorilor, a salariaților din domeniul agricol sau din industria alimentară să opteze la neplata pilonului II de pensie, devine obligatorie.”
Cresc dările către stat și pentru unii investitori, de pildă cei care fac bani din bursă. Impozitul pe dividente va crește de la 8% în prezent la 10% de la 1 ianuarie 2025, pentru sumele plătite către firme.
Proiectul de ordonanță menționează înghețarea salariilor la stat, a alocațiilor pentru copii și ajutoarelor sociale. Și pensiile rămân pe loc, valoarea punctului de referință fiind înghețată. Pentru bugetarii care vor să beneficieze în continuare de voucherele de vacanță, s-a ajuns la varianta ca statul să acopere 50%, iar restul - angajatul.