Firmele din România, ajutate de stat să angajeze ucenici. Care sunt beneficiile

30-11-2019 09:43

Întâlnim tot mai mulți ucenici în micile firme din România. Din dorința de a atrage angajați, antreprenorii aleg să profite de legea uceniciei, care există din 2015, dar ale cărei norme de aplicare au fost elaborate abia anul trecut.

Astfel au de câștigat atât patronii, care primesc ajutor de la stat, cât și muncitorii, care se specializează în timp ce sunt și plătiți.

Într-o patiserie din Botoşani, deschisă de curând, lucrează trei ucenici.

Andrei Serac, ucenic: „La mine cofetăria a început ca un hobby. De fapt, eu sunt manager economic de meserie. Încerc să ducă această pasiune cât mai sus."

Alexandra Politic, administrator patiserie: „Am ales această metodă de angajare din cauza lipsei de specialişti de pe piaţa forţei de muncă, dar am luat în calcul şi avantajele financiare oferite de stat. Personalul este calificat la locul de muncă timp de doi ani, sunt instruiţi continuu astfel încât să garantăm succesul afacerii."

În ultima vreme, tot mai mulţi antreprenori, în special cei aflaţi la început de drum, dar şi muncitori, au descoperit avantajele programului de formare a ucenicilor, spun autorităţile.

Teodor Dumitru, director AJOFM Botoșani: „În 2018 am avut 18 contracte de ucenicie. În 2019, deja s-au încheiat 68 de contracte în meserii. Eu spun că, în scurt timp, aceste programe de formare vor lua locul cursurilor de formare profesională."

Fiecare antreprenor care angajează un ucenic primeşte 2.250 de lei pe lună subvenţie de la stat. Ucenicii sunt îndrumaţi de un profesor formator.

Ionela Andrici, profesor formator: „Ideea a început în urmă cu cinci ani, tocmai din necesitatea de a avea personal. Era un deficit de personal fantastic. În ultima vreme, mulţi, mulţi antreprenori mă sună şi mă roagă să le dau specialişti."

Dan Chirleșan, economist: „Mediul privat oricum avea o problemă că nu mai reuşea să gaseacă forţă de muncă. Ucenicia este o formă de evoluţie în profesie, întotdeuna dacă depăşeşti această fază poţi să te împlineşti, să devii bun profesionist, poţi să te împlineşti la tine acasă."

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul ucenicilor angajaţi în acest an a crescut cu aproximativ 30 la sută faţă de 2018.

Dar există judeţe care depăşesc media naţională. De exemplu, în Iaşi, numărul contractelor de ucenicie s-a dublat comparativ cu anul trecut, iar în Botoşani, s-a triplat.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO