Fermierii din Sahara Olteniei au scos primii cartofi noi. Prețul cu care se vând


Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 20:22
Data publicarii: Joi 11 Aprilie 2019 20:14
Categorie: Stiri Economice

Nisipurile din sudul ţării dau primii cartofi noi din țară! În pământurile fertile de aici, se coc roadele timpurii, cu gust delicios, numai bune de prăjit în tigaie. Până acum, piețele erau pline de marfă din Turcia sau Egipt.

Fermierii din Sahara Olteniei, cum este numită zona de la sud de lângă Dunăre, spun că iarna blândă a favorizat culturile de cartofi timpurii. Un producător a venit cu marfa în Capitală.

Gelu Firan, producător: "Este prima producție, faţă de anul trecut cu 2 săptămâni mai devreme. A fost primăvara mai călduroasă. Când am ajuns pe piaţă, oamenii, 4 din 5 ziceau că e din Grecia sau Egipt."

Florentina Gheorghiță, producător: "Cei mari îi punem de-o parte, cei mici la fel. La piaţă, sinceră să fiu, sunt căutaţi mult mai bine astea mici decât ai mari... lumea nu ne crede că sunt cartofi de România şi au explodat toate pieţele că sunt cartofi din Olanda, din Grecia. Noi aici nu adaugăm chimicale, doar bălegar de grajd."

Piaţa românească este invadată, încă din iarnă, de cartofi din Egipt, Turcia şi Grecia.

Producător: "Diferenţa dintre cartoful românesc şi cel din Ungaria sau Grecia e mult mai dulce, în primul rând, e mult mai sănătos, numai cu îngrăşământ de grajd şi vedeţi cât sunt de mari."

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Din nefericire, sigur, se importă. Ei se realizează în alte ţări unde clima le permite. Vor apărea şi la noi cartofii timpurii."

Peste trei săptămâni, spun fermierii, vor ieşi şi culturile din câmp.

Producător: "Cartofii extratimpurii sunt puşi la solar pentru că ieşim mai devreme, cei care sunt la rece e o cantitate mai mare, dar ieşim mult mai târziu cu ei, e frig. Productia la solar e 5-6 tone, pe când cei de afară e la 10-15 tone...compensează preţul."

Fermierii din sudul Olteniei au înfiinţat şi o cooperativă ca să-şi negocieze singuri preţul pentru export.

Vergică Sovăilă, primar comuna Călărași: "De la noi polonezii iau o cantitate foarte mare, scopul înfiiințării acelei cooperative este ca să poată să ia licenţa şi să exporte, adică să nu facă polonezul preţul şi să îl facem noi."

Agricultorii vând cartofii de solar cu 8-10 lei kilogramul însă din cauza intermediarilor, marfa ajunge pe tarabă cu 15 lei şi chiar mai mult.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO