"Fantomele" de pe Semenic. Povestea primelor 4 turbine eoliene montate in Romania anilor ‘80
Romania a atras din 2009 si pana la jumatatea acestui an circa 4 miliarde de euro in proiecte de energie regenerabila, cea mai mare parte a acestei sume fiind investita in parcuri eoliene.
In prezent, in Romania functioneaza peste 2.100 de MW in proiecte de “mori de vant”, echivalentul in putere a trei reactoare a centralei nucleare de la Cernavoda.
Niciuna din cele peste 800 de turbine montate nu a fost produsa in Romania, desi vantul care anunta boomul eolian a inceput sa bata inca de la inceputul anilor ’80.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Cand a facut Romania primii pasi in domeniul eolian si ce s-a ales din acele tentative?
“Incepand cu anul 1982 Universitatea Politehnica din Timisoara desfasoara cercetari sistematice pentru promovarea in Romania a sursei de energie eoliana. Studiile aeroenergetice desfasurate de Centrul de Cercetare pentru Aeroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara au identificat, in zona montana a Banatului, peste noua amplasamente cu potential eolian, dintre care amplasamentul Semenic, care prin avantajele pe care le ofera a fost calificat ca favorabil pentru realizarea unei centrale (ferme) aeroelectrice”, se arata intr-un Buletinul AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania).
Cititi intregul material pe www.zf.ro.