Romanii investesc bani in vant. Cat costa sa renunti la factura de electricitate
Au renuntat la compania de electricitate pentru ca si-au instalat turbine eoliene si reusesc sa-si alimenteze diferit casele cu energie. Sistemul costa insa cat o masina la mana a doua, asa ca autoritatile se gandesc sa subventioneze investitiile.
Fara sa fie conectat la retea, domnul Alexandru Pop din Oradea are curent pentru iluminat, dar si pentru pomparea apei chiar daca turbina nu s-a miscat deloc.
"Se acumuleaza energia, am opt acumulatori si pot folosi 8-9 zile", spune Alexandru Pop, proprietar de turbina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mica turbina de 3 kw pe ora a costat aproape 3.000 de euro. Cele 8 baterii, alti 3.000 de euro, iar pentru instalarea sistemului a mai dat inca 2.000. Si-a ajuns in total la 8.000 de euro.
"Cerere exista, foarte multa lume ar vrea, nu toti oamenii au posibilitatea. Daca oamenii si-ar primi corect banii si rapid, ar fi incurajati", spune Dorel Gosnita, directorul unei firme de instalare a turbinelor.
Adica daca ar primi o subventie. Statul incurajeaza investitia doar cu promisiuni deocamdata: ministrul Mediului se gandeste sa includa in programul "Casa Verde" si turbinele eoliene.
"Am dat sarcina la cei de la Fondul de Mediu sa analizeze. Suntem deschisi si vom modifica ghidul in acest sens", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
Pentru panouri solare, romanii primesc o subventie de 6.000 de lei, iar pentru o pompa de caldura 8.000. Aceeasi suma ar putea ajunge si la cei care vor o turbina in curte. Asta inseamna o reducere de aproape 25%.
Dobrogea si zonele inalte de munte, colorate in mov pe harta, sunt cele mai bune regiuni pentru instalarea unor turbine eoliene. Aici vantul sufla cu peste 7,5 metri pe secunda. La polul opus se afla zonele colorate cu albastru, cu mai putin de 4,5 metri pe secunda.