Facturile mari la intretinere pot fi eliminate: "Casa Verde", construita pe banii statului

Ultima actualizare: 31-10-2012 15:46

Programul "Casa Verde", s-a bucurat de un succes nebanuit, in aceasta vara. Romanii, au stat la coada, ca sa beneficieze de ajutor de la stat, pentru panouri solare.

Numai in judetul Hunedoara, cele 2,5 milioane de lei alocate au fost distribuite chiar din primele saptamani. Iar in Bihor s-au depus deja o mie de dosare.

La nivel national s-au depus peste 23.000 de cereri pana pe 15 iulie.

Dar, pana sa uite proprietarul de facturile la intretinere, cei care aleg acest model trebuie sa stie ca la pretul casei se adauga un cost suplimetar de 18.000 de euro.

Concret, pe acoperis se monteaza panouri fotovoltaice. O solutie ideala pentru zonele neracordate la reteaua de energie electrica.

Un astfel de panou preia lumina trimisa de soare si o transforma in energie electrica, care se inmagazineaza apoi in baterii de putere mare. Sistemul functioneaza si iarna. Cu aceasta energie se pune in miscare o centrala, fie electrica, fie pe peleti, ca sa produca apa calda si caldura.

Foarte important! Cine alege acest tip de centrala beneficiaza de reduceri prin programul Casa Verde. Centralele pe peleti sunt subventioonate in proportie de 80%. Asta inseamna ca o parte din investitia de 18.000 de euro va fi suportata de Stat. Costurile ar putea scadea si mai mult daca in proiect vor fi introduse si panouri solare.

Apa rece potabila este extrasa cu ajutorul unui put, de la o adancime de 60 de metri. In curte este montata si o statie de epurare. Proiectul se adreseaza celor care detin terenuri neracordate la gaz si energie.

Costurile de intretinere nu au fost inca estimate. Se stie insa ca investitia initiala de 18.000 de euro ar putea fi recuperata in minimum 15 ani. Abia dupa aceea proprietarul s-ar putea bucura de utilitati gratuite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO