Ministerul Mediului a ramas fara buget pentru 'Casa Verde'

Dată publicare: 10-02-2011 18:35
Dată actualizare: 27-06-2012 16:13


Atat de multi romani si-au dorit sa-si vada "Casa Verde", incat oficialii de la Ministerul Mediului anunta ca bugetul alocat programului... s-a ofilit.


Nu se asteptau la atat de multe cereri, asa ca au ramas fara bani, iar suma pentru acest an nu a fost inca stabilita. Cei care s-au inscris deja mai au de asteptat cam o luna pana la decontare.

Oricum, foarte multi locuitori de la tara se incalzesc acum cu centrale speciale sau cu panouri solare. Economie este cuvantul pe care il rostesc toti cei care au apelat la program.

De exemplu, Teodor Lazar, un gospodar din satul hunedorean Braniaca, are centrala noua in care a investit 18.000 de lei, cu 6.000 finantare de la stat. Paletii si resturile de la gater folosite pe post de combustibil il costa 2.000 de lei.

Un alt proprietar de casa din apropiere de Deva a ales panourile solare. "Investitia initiala e mare, statul acopera practic 50% din ea, dar se amortizeaza foarte repede, un an-doi de aici incolo produci singur apa fara sa mai platesti", spune el.

Si in judetul Botosani au fost 400 de cereri, dintre care jumatate pentru mediul rural. Proprietarul unei case de peste 200 de metri patrati a investit in panouri solare in valoare de 17.500 de lei. Statul i-a inapoiat 6.000 de lei. Doar in zilele innorate mai foloseste centrala pe lemne.

Judetele cu cele mai multe cereri sunt Harghita, Bihor, Brasov, dar multi doritori sunt si in Capitala.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO