Eurostat: România, țara din UE cu cele mai accelerate scumpiri pentru a șasea lună consecutiv
România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%.
Procentul este în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
România a înregistrat în luna iulie 2018 o creștere cu 4,3% a indicelui armonizat al prețurilor de consum, având astfel cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, pentru a șasea lună consecutiv, conform datelor publicate, vineri, de Biroul european de statistică Eurostat. De asemenea, România a făcut importuri masive de produse agrocalimentare în prima parte a anului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Doar în luna ianuarie 2018 România a ”ratat” prima poziție în topul european al inflației anuale, clasându-se pe locul al doilea, cu 3,4%, imediat sub Estonia și Letonia, cu 3,6%. În rest, România a avut cele mai mari scumpiri procentuale din UE, până în iulie 2018 inclusiv: februarie - 3,8%, martie - 4%, aprilie: 4,3%, mai - 4,6%, iunie: 4,7%, iulie: 4,3%.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a urcat în luna iulie 2018 până la 2,2%, de la 2,1% în luna iunie, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la un nivel de 2% înregistrat în luna iunie. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%) şi Ungaria (3,4%).
Comparativ cu situaţia din luna iunie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, inclusiv în România de la 4,7% la 4,3%, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 13 de state.
În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,1% în luna iulie 2018, de la 2% în luna iunie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,89 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,64 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,49 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iulie la 4,56%, de la 5,4% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele alimentare cu 3,42%, iar serviciile cu 2,68%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,3%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5%, de la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a anunţat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!