ANALIZĂ. De ce şi-au pierdut românii încrederea în economie. Explicaţia BNR

Ultimul update: Miercuri 08 August 2018 20:28
Data publicarii: Miercuri 08 August 2018 19:15
Categorie: Financiar

Singurul motor al economiei româneşti, consumul, a frânat. Aşa că economia va creşte anul acesta doar cu 4%, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Acesta contrazice Guvernul, care prognoza 5,5%.

După declaraţiile care anunţau creştere economică record şi care slăveau măsurile luate de partid, în 2017 romanul de rând, să-i zicem domnul Ionescu, avea perspectivele unor creşteri salariale mult-asteptate. Chiar şi la privat erau premise bune, nu numai la stat.

Domnul Ionescu s-a pus aşadar pe cumpărături, pe principiul deloc sănătos "cât am, atâta cheltui". A venit 2018 şi odată cu el preţurile mult mai mari, adică inflaţia. De unde a apărut inflaţia? Salariile majorate electoral, fără să ţină cont de legile economice, trebuiau plătite de undeva, iar la inflaţie au mai contribuit şi accizele suplimentare impuse de guvern, plus preţurile la curent şi gaze. Apoi BNR a urcat şi ea dobânzile, pentru că domnul Ionescu nu numai că s-a pus pe cheltuit salariul, dar s-a mai şi împrumutat ca să fie şi mai risipitor. Şi aşa s-a pricopsit cu rate mai mari, cu datorii mai mari, cu preţuri mai mari, deci bruma de bani primită în plus la leafa s-a topit.

Toate astea l-au adus aici: în acest grafic vedem încrederea în economie a consumatorilor, cu linia roşie: iată ce bine era în 2016-17 şi cum a ajuns acum. Este la cel mai jos nivel din ultimii 3 ani şi jumătate - minus 25 de puncte. Datele BNR arata şi încrederea comercianţilor: şi ea la minimul ultimului an. Cum şi-a pierdut românul încrederea în economie, ne spune chiar Mugur Isărescu.

"Probabil că lumea aştepta la creşteri de venituri mai mari. Chiar dumneavoastră la televizor ziceţi au crescut veniturile dar trebuie să plătească mai mult colo, colo, colo, şi-atunci, încrederea, nu este nici evident în jos, eu zic că este o temperare"

Guvernatorul BNR a contrazis Guvernul, care vede creşterea economică la 5,5% după ce iniţial fusese prognozata la 6,2. "Creşterea economică nu mai e de 7% se duce undeva spre 4%. Să nu interpretaţi ca Banca Naţională nu vrea creştere economică, vrem! Dar la potenţial. Vrem creştere economică mai mare, investiţii mai multe, productivitate mai mare, forţa de muncă mai bine calificată, infrastructura. Nu poţi să ai creştere economică cu frânturi de autostrăzi, aşa..."

După vârful atins la jumătatea anului, preţurile alimentelor de bază nu vor mai creşte atât de tare, potrivit BNR. Nici apartamentele şi casele nu s-au mai scumpit atât de mult ca anul trecut, potrivit unei analize imobiliare.ro, care a luat în calcul cele mai importante oraşe din România şi care susţine că avansul trimestrial ar fi de doar 1,4%, în medie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

De ce nu avem o economie puternică, deși România este bogată? Interviu cu analistul Valeriu Ivan
De ce nu avem o economie puternică, deși România este bogată? Interviu cu analistul Valeriu Ivan
VIDEO PROTVPLUS.RO
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
ANAF
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări
Subvenții pentru diesel. Câți bani primesc proprietarii pentru a-și schimba mașinile pe motorină
Fiscul ia în vizor nunțile: formularele trimise tinerilor căsătoriți. Amenzi de 2.000-5.000 de lei
Mega-proiectul cu care chinezii schimbă fața Europei Centrale și de Est. Poziția României
A opta lună, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE. Cu cât au crescut prețurile
BNR limitează gradul de îndatorare. Care sunt noile condiții de creditare