Vesti bune. Europa salveaza Grecia, iar azi avem cel mai ieftin euro din ultimele 14 zile

×
Codul embed a fost copiat

Liderii zonei euro au convenit joi pentru acordarea unui al doilea pachet financiar, de 159 miliarde euro, pentru sprijinirea Greciei. Ca umare, valutele din regiune s-au apreciat. BNR a publicat un curs de 4,2233 lei/euro.

Este cel mai bun curs din ultimele doua saptamani, arata Ziarul Financiar. Banca centrala a anuntat joi un curs de 4,2454 lei/euro. Leul s-a apreciat si in raport cu dolar, iar cursul BNR a coborat cu 6,25 bani, de la 2,9953 lei/dolar la 2,9328 lei/dolar. In raport cu francul elvetian referinta a scazut cu 7,22 bani, de la 3,6443 lei/franc la 3,5721 lei/franc.

Aprecierea leului era mai pronuntata decat cea afisata de valutele din regiune, insa acestea au consemnat castiguri mai mari in sesiunea precedenta. Astfel, forintul se intarea cu 0,3% fata de euro, iar zlotul era in crestere cu 0,2%, in timp ce leul castiga 0,44%. 

La pachetul financiar acordat Greciei vor participa state din zona euro, FMI, dar si sectorul privat. "Este o solutie exceptionala, si nu se va mai intampla pentru nici o alta tara" - au avertizat pe rand liderii europeni. Cu toate acestea, voci avizate sustin ca, in mai putin de un an, scenariul se va repeta cu Portugalia si Irlanda, care vor avea nevoie de imprumuturi masive ca sa nu se prabuseasca.

Dupa 10 ore de negocieri, cei 17 lideri din Zona Euro au pus pe masa mult asteptatul plan de salvare. Cel de-al doilea pachet financiar, balonul de oxigen de care aveau nevoie grecii, se ridica la 109 miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeana si de la FMI.

Citește și
Grecia - Banca Centrala
Surse AFP: Rostogolirea datoriilor pe 15 ani, solutie pentru a salva Grecia, Irlanda si Portugalia
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România

Sectorul privat si bancile vor pune si ele umarul, contribuind cu alte aproape 50 de miliarde de euro - clauza pentru care a insistat special Angela Merkel.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Noi am incercat sa stabilizam Europa, iar beneficiile acordului le vom observa in viitor. Investim acum in bunastarea si prosperitatea tarii noastre."

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Pentru ca Grecia sa-si poata plati datoriile, am decis sa marim durata imprumutului. Evident, daca... e vorba de aceeasi suma, astfel vom usura efortul. Am hotarat si sa scadem considerabil rata dobanzii."

Mai exact, datoriile pe termen scurt ale statului elen, vor putea fi schimbate pentru titluri pe 30 de ani. O masura ce ar reduce datoria de 350 de miliarde de euro a Greciei cu 12 puncte procentuale.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Ce facem azi pentru Grecia nu vom mai face pentru nicio alta tara din Zona Euro. Asa ca va rog sa va ganditi la importanta acestei decizii."

O fraza care s-a repetat obsesiv pe toata durata serii. Rand pe rand, liderii europeni au declarat raspicat ca situatia este exceptionala si unica.

JOSE MANUEL BARROSO, presedintele Comisiei Europene:
"Facem asta doar pentru Grecia! E o solutie exceptionala pe care nu le-o vom acorda si altora."

Tocmai ca sa nu se mai ajunga intr-o astfel de situatie, s-a sugerat ideea unui ministru european al Finantelor, care sa tina in frau politicile bugetare si economice ale Uniunii.

CHRISTINE LAGARDE, presedintele FMI: "Schimbam regulile jocului, ca sa fim siguri ca exista guvernare economica, ca zona euro va avea un guvern propriu care se va ocupa de problemele economice si financiare."

Si pericolul n-a trecut inca. Membrii Asociatiei globale a traderilor se vor reuni cel mai probabil astazi, pentru a stabili daca exista un risc de neplata a datoriilor privind Grecia, chiar si cu acest imprumut.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
Rusii jubileaza.
Rusii jubileaza. "Gata cu euro. Moneda unica va fi moarta in 2 ani"

Problemele grave cu care se confrunta moneda unica europeana pare sa ii bucure pe rusi, care se grabesc deja sa prezinte scenarii sumbre in privinta viitorului UE.

Surse AFP: Rostogolirea datoriilor pe 15 ani, solutie pentru a salva Grecia, Irlanda si Portugalia
Surse AFP: Rostogolirea datoriilor pe 15 ani, solutie pentru a salva Grecia, Irlanda si Portugalia

Se pare ca exista deja un proiect de acord la nivelul Zonei Euro. Surse din cadrul summitului au declarat pentru AFP ca se vor lua masuri pentru Portugalia, Grecia si Irlanda, la pachet.

Ce probabilitate exista ca o banca din Romania sa dea faliment. Marturisirile economistilor
Ce probabilitate exista ca o banca din Romania sa dea faliment. Marturisirile economistilor

Conjunctura tensionata din zona euro din cauza conflictelor recente din Grecia, dar si a crizei datoriilor cu care se confrunta  Italia, Irlanda, Portugalia sau SUA, determina institutiile financiare sa fie mai atente cu strategiile si clientii.

Recomandări
Ouă și carne - prețul sănătății. Cum se apără Tătaru după ce a fost acuzat că a luat mită: „Nu am condiţionat actul medical”
Ouă și carne - prețul sănătății. Cum se apără Tătaru după ce a fost acuzat că a luat mită: „Nu am condiţionat actul medical”

Fostul ministru al Sănătăţii a declarat, joi, după audierea la DNA Iaşi, în urma unor acuzaţii de luare de mită, că este nevinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical.

Reacția lui Ciolacu după ultimele acuzații ale Moscovei. Obiectivul pentru care România și R. Moldova sunt
Reacția lui Ciolacu după ultimele acuzații ale Moscovei. Obiectivul pentru care România și R. Moldova sunt "umăr la umăr"

Guvernul României a transmis, joi, o reacţie la afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în care arată că România rămâne ferm angajată în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

Ursula von der Leyen o sprijină pe Maia Sandu. UE oferă R. Moldova cel mai mare ajutor financiar de până acum
Ursula von der Leyen o sprijină pe Maia Sandu. UE oferă R. Moldova cel mai mare ajutor financiar de până acum

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi, la Chişinău, cu preşedinta prooccidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un gest de susţinere înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi a referendumului pro-UE, scrie Reuters.