Romania a transmis la Bruxelles ca de la 1 ianuarie 2019 va trece la euro. Care vor fi efectele acestei schimbari


Ultimul update: Vineri 09 Mai 2014 06:57
Data publicarii: Marti 06 Mai 2014 17:43
Categorie: Stiri Economice

Ministerul Finantelor Publice a transmis marti un comunicat prin care anunta ca data de 1 ianuarie 2019 a fost prezentata si la Bruxelles drept data la care Romania va trece la euro.

"In data de 6 mai 2014, ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN si la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, care s-au desfasurat la Bruxelles.

In contextul discutiei ministrilor referitoare la situatia economica din UE si prognoza de primavara a Comisiei Europene, publicata in data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anuntat ca, pe baza progreselor realizate in privinta convergentei reale si nominale, a evolutiei reformelor structurale si a perspectivelor solide de crestere economica, Guvernul Romaniei a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost primit pozitiv de participantii la reuniunea Ecofin", se arata in comunicat.

In urma cu aproape o saptamana, premierul Victor Ponta a vorbit de asemenea despre 2019 ca data tinta pentru trecerea la moneda unica europeana.

"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de Guvern.

Ce spune Mugur Isarescu

"Nu se va intampla asa, la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata ati intrat in Zona Euro. In clipa in care am intrat in Zona Euro se cam egalizeaza preturile. Un bucurestean suporta mai bine o crestere a pretului la paine. Nici nu mananca prea multa paine. Dar la 100 de kilometri de Bucuresti se cam mananca paine mai multa si trebuie sa te gandesti si la asta.", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

In trecut, Isarescu a vorbit despre cat de greu va fi ca intreaga tara sa treaca la moneda unica europeana, apeland la o comparatie cu serialul "Las Fierbinti".

Efectele trecerii la euro

Romania va indeplini inca de anul acesta criteriile tehnice pentru a trece la euro, cum ar fi inflatia, stabilitatea cursului de schimb sau nivelul datoriei publice.

Insa trecerea la euro va aduce cu ea si scumpiri, asa ca nu va putea fi suportata de populatie decat daca va veni odata cu cresterea salariilor, a productivitatii si implicit a nivelului de trai.

Un prim pas catre o convergenta reala ar putea fi reducerea unor taxe si impozite. Chiar si seful BNR recunoaste ca e greu sa faci afaceri in Romania, a simtit-o pe propria piele cand a trebuit sa isi plateasca taxele pe 2013 pentru podogoria din Dragasani unde este actionar.

10 milioane de euro pentru 100km de piste pentru biciclisti. HARTA celor 61 de artere ce vor strabate Capitala pana in 2016
10 milioane de euro pentru 100km de piste pentru biciclisti. HARTA celor 61 de artere ce vor strabate Capitala pana in 2016
Surse: Fostul Parchet National Anticoruptie stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O colega a cerut sa nu mai lucreze cu el
Surse: Fostul Parchet National Anticoruptie stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O colega a cerut sa nu mai lucreze cu el
VIDEO PROTVPLUS.RO
fabrica
Investitorii străini și-au extins afacerile în România. BNR anunță o creștere de 30%
Teritoriul britanic pe care Brexitul îl va spulbera. Țara care depinde 100% de UE
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
Ramona Mănescu: "România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE"
Eurostat: Peste 30% dintre români, supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială
Economia României se îndreaptă spre final de ciclu. Ce se întâmplă cu pensiile românilor
bani lei
Bacşişul va deveni oficial în România. Firmele, obligate să-l introducă drept "produs nou"
Salariul mediu net a crescut față de anul trecut. Cât câștigă un angajat din mediul privat
Soluția antreprenorilor români pentru a face rost de bani. Zeci de oameni le-au virat bani
Bugetul zilnic al României. Cât investim, cât dăm pe salarii și ce dobânzi plătim bancherilor
Datoria externă a României a explodat. Cu cât ne-am îndatorat în doar 8 luni
Țara în care s-a găsit un zăcământ uriaș de gaze naturale. Valorează miliarde de $