Romania a transmis la Bruxelles ca de la 1 ianuarie 2019 va trece la euro. Care vor fi efectele acestei schimbari
Ministerul Finantelor Publice a transmis marti un comunicat prin care anunta ca data de 1 ianuarie 2019 a fost prezentata si la Bruxelles drept data la care Romania va trece la euro.
"In data de 6 mai 2014, ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN si la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, care s-au desfasurat la Bruxelles.
In contextul discutiei ministrilor referitoare la situatia economica din UE si prognoza de primavara a Comisiei Europene, publicata in data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anuntat ca, pe baza progreselor realizate in privinta convergentei reale si nominale, a evolutiei reformelor structurale si a perspectivelor solide de crestere economica, Guvernul Romaniei a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost primit pozitiv de participantii la reuniunea Ecofin", se arata in comunicat.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In urma cu aproape o saptamana, premierul Victor Ponta a vorbit de asemenea despre 2019 ca data tinta pentru trecerea la moneda unica europeana.
"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de Guvern.
Ce spune Mugur Isarescu
"Nu se va intampla asa, la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata ati intrat in Zona Euro. In clipa in care am intrat in Zona Euro se cam egalizeaza preturile. Un bucurestean suporta mai bine o crestere a pretului la paine. Nici nu mananca prea multa paine. Dar la 100 de kilometri de Bucuresti se cam mananca paine mai multa si trebuie sa te gandesti si la asta.", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
In trecut, Isarescu a vorbit despre cat de greu va fi ca intreaga tara sa treaca la moneda unica europeana, apeland la o comparatie cu serialul "Las Fierbinti".
Efectele trecerii la euro
Romania va indeplini inca de anul acesta criteriile tehnice pentru a trece la euro, cum ar fi inflatia, stabilitatea cursului de schimb sau nivelul datoriei publice.
Insa trecerea la euro va aduce cu ea si scumpiri, asa ca nu va putea fi suportata de populatie decat daca va veni odata cu cresterea salariilor, a productivitatii si implicit a nivelului de trai.
Un prim pas catre o convergenta reala ar putea fi reducerea unor taxe si impozite. Chiar si seful BNR recunoaste ca e greu sa faci afaceri in Romania, a simtit-o pe propria piele cand a trebuit sa isi plateasca taxele pe 2013 pentru podogoria din Dragasani unde este actionar.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, euro, victor ponta, moneda unica, liviu voinea,
Dată publicare:
06-05-2014 17:43