Bancherii se uita prea mult la televizor. Isarescu si Negritoiu au ajuns sa se certe pe "Las Fierbinti"

colaj isarescu negritoiu Las Fierbinti

Daca inainte de criza declaratiile bancherilor erau doar pe intelesul economistilor, de curand noua moda e sa vorbeasca "pentru tot omul". O moda lansata chiar de primul bancher al tarii, Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale si presedintele ING Bank discuta public despre cel mai popular serial de la televizor: pare incredibil, dar asta s-a intamplat de curand in Romania. Mugur Isarescu a vorbit la Universitatea din Bucuresti despre intrarea in zona euro si cum aceasta trebuie sa ia in considerare nu doar Capitala, ci si “Las Fierbinti”. In replica, presedintele ING Romania, Misu Negritoiu, a scris pe blogul sau despre “Ipocrizia cu Las Fierbinti” si a ilustrat chiar cu o imagine din serial.

Primul care a vorbit despre economie in termenii culturii pop a fost chiar Mugur Isarescu, la inceputul lunii februarie. Cunoscut in general mai degraba pentru seriozitatea sa, guvernatorul a fost atentionat de un ziarist ca reducerea dobanzii de referinta de catre BNR s-a suprapus cu lansarea hitului “Baga bani” al lui Puya. “Noi putem sa-i dam crezare si dreptate lui Puya”, a raspuns Isarescu.

Mai mult, guvernatorul a facut o paralela intre versurile melodiei – „Banii stii nu stau pe loc, Faci milioane, Esti cel mai tare, Trebuie sa si traiesti, Decat sa stai sa-i strangi, Mai bine sa ii cheltuiesti” – si teoriile economistilor: „Pe aceasta tema a raportului intre economisire si consum s-au luat si premii Nobel, intr-o maniera de multe ori conflictuala, asa cum se intampla in economie: unul a spus ceva si a luat premiul Nobel si celalalt a spus exact pe dos si a luat premiul Nobel.”

Citește și
Mugur Isarescu
Experti pentru Stirileprotv.ro: cum vor merge in 2014 agricultura si imobiliarele, pe care pariaza Guvernatorul Isarescu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Ideea de a vorbi despre economie in termeni mai populari se pare ca i-a suras guvernatorului Bancii Nationale, astfel ca doua saptamani mai tarziu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, a legat intrarea in zona euro de „Las Fierbinti”. "Intrarea intr-un bloc monetar inseamna nu numai alt nivel de dezvoltare, ci si de omogenitate a economiei, a societatii, care se atinge mai greu intr-o economie mai mare. Intr-o tara baltica, unde populatia o gasesti in capitala si inca vreo doua orase, concentratia este foarte mare. Daca am lua zona Bucurestiului si Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucurestiul s-ar putea integra foarte repede in zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucuresti se afla acest loc minunat care se numeste Las Fierbinti, dar la peste 100 de kilometri de Bucuresti se gasesc locuri mai putin placute si trebuie sa intre si ele in zona euro, nu numai Bucurestiul", a spus atunci Mugur Isarescu.

Presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, i-a raspuns guvernatorului BNR pe blogul sau, intr-o postare intitulata „Ipocrizia cu Las Fierbinti”. „Saptamina trecuta, o declaratie socanta emanata de sub cupola celei mai vechi institutii de invatamant superior (Universitatea Bucuresti), in fata protipendadei politice a zilei si a elitei gandirii economice a momentului, ne anunta ca Romania ar putea adopta Euro maine, dar numai pentru Bucuresti si judetul Ilfov (?!) insa nu pentru zonele de peste 100km departare. Pare ca nu mai conteaza evolutia tarii in ansamblu, ci trebuie asteptat sa fie pregatita si “celebra” localitate Las Fierbinti (din serialul TV care ridiculizeaza viata rurala). Adica un fel de “ad calendas graecas”, desi este mentionat si un interval optim (2021-2023), dintr-o perspectiva de “liniste politica” ;-).” Dupa cum se vede, Misu Negritoiu face nu doar aluzii la cultura pop, ci stie sa plaseze si un smiley face acolo unde e nevoie.

Era localitatea Las Fierbinti pregatita pentru 2015 si nu mai este acum?” se intreaba Misu Negritoiu in postarea sa, nu foarte prietenoasa la adresa Bancii Nationale. Nu e, de altfel, prima data cand presedintele ING Bank critica Banca Nationala. Acum cativa ani el spunea chiar ca BNR nu intelege functionarea pietei si da vina degeaba pe dealerii de valute straini, dar si ca Banca Nationala a reactionat cu intarziere la criza economica. Dar, daca pe atunci polemica intre Negritoiu si Isarescu se ducea in termeni accesibili doar finantistilor, acum cei doi bancheri vorbesc facand referiri la un serial vizionat de milioane de romani. 

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Economia Romaniei, tradusa in varianta hip-hop. Isarescu a zambit si a spus ca
Economia Romaniei, tradusa in varianta hip-hop. Isarescu a zambit si a spus ca "ii putem da dreptate si lui Puya"

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu este de acord cu versurile melodiei "Baga bani", lansata in vara de Puya si Don Baxter, aratand ca dilema intre economisire si consum a fost dezbatuta de mari economisti.

Experti pentru Stirileprotv.ro: cum vor merge in 2014 agricultura si imobiliarele, pe care pariaza Guvernatorul Isarescu
Experti pentru Stirileprotv.ro: cum vor merge in 2014 agricultura si imobiliarele, pe care pariaza Guvernatorul Isarescu

Marti, guvernatorul BNR le-a spus romanilor unde si-ar investi el banii in 2014. Teoretic, cine se poate pricepe mai bine la bani decat Mugur Isarescu?

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.