30 de milioane de euro, suma pierduta de autoritatile din Capitala pe proiecte nefinalizare. Ce sanctiuni risca Romania
Dupa ce a transformat Bucurestiul intr-un vesnic santier, Primaria Capitalei a pierdut oficial 30 de milioane de euro din fonduri europene.
Nu a finalizat pana la sfarsitul lui 2015 proiecte finantate din bani europeni, cum ar fi: pasajul de la Piata Sudului, Arcul de Triumf sau Spitalul Foisor.
Esecul financiar va fi suportat desigur din banii bucurestenilor. Iar daca nu va termina aceste santiere, in 2016 primaria va trebui sa dea inapoi si banii folositi deja, adica aproape 11 milioane de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cea mai grava situatie e la pasajul Piata Sudului, proiect evaluat la aproape 30 de milioane de euro. Pana acum, primaria a cheltuit din banii europeni doar 4 milioane.
Bucurestenii ar fi trebuit sa beneficieze de ceea ce se dorea a fi cel mai complex pasaj subteran al Capitalei, dar peisajul este cu totul altul.
Pentru ca santierul este departe de a fi incheiat, Primaria Capitalei a reusit "performanta" de a pierde 20 de milioane de euro din fonduri europene. Acum, gaura financiara va trebui acoperita din bani publici. Iar bucurestenii suporta haosul provocat de santier.
Sofer: "Groaznic, se circula foarte greu din cauza pasajului."
Sofer: "Stau in zona si nu-mi convine deloc. Merita sacrificiul in conditiile in care desfasori lucrarea rapid, altfel nu."
"Rapid" pare sa fie o notiune straina pentru cei care se ocupa de aceste lucrari. Nici acum nu se grabeste nimeni.
Un dezastru managerial si financiar a fost si la proiectul de la Spitalul Foisor. Aici, unde ar fi trebuit terminat un ambulatoriu integrat, primaria a pierdut integral finantarea europeana. Asa se face ca inca 4 milioane de euro s-au dus pe apa sambetei.
Alte 5 milioane de euro au fost pierdute la circuitul turistic de pe lacurile Floreasca - Tei. Si nici renovarea Arcului de Triumf nu a fost gata la timp.
Cei responsabili de acest santier sustin ca intarzierile au fost provocate de asteptarea unui sistem antiseismic special, comandat in America. Firma proiectanta si primaria nu au argumentat, insa, niciodata de ce Arcul de Triumf ar avea nevoie de o structura rezistenta la un cutremur de 9 grade pe scara Richter, in conditiile in care ea se foloseste in mod normal doar in tarile cu risc seismic major.
Dintre 8 proiecte finantate prin programul operational regional, primaria capitalei a reusit sa termine doar doua.
Alex Ichim, purtator de cuvant al primariei Capitalei: "Principala cauza care a dus la pierderea acestor fonduri au fost erorile de proiectare. Nu putem sa dam vina exclusiv pe proiectant, exista un intreg lant de decizii pentru implementarea acestor proiecte."
"Bucurestiul a fost administrat dezastruos pana acum, in total dispret fata de banul public. (...) Aceasta administrare ne va costa pe fiecare dintre noi", recunoaste chiar primarul interimar al capitalei, Razvan Sava.
Daca pana la sfarsitul lui 2016 toate aceste proiecte NU vor fi gata primaria Capitalei va trebui sa restituie si banii care au fost folositi deja, adica 11 milioane de euro.