Elevi de liceu, adevarati oameni de afaceri. Business-uri de 40.000 de euro
In timp ce majoritatea institutiilor de invatamant asteapta bani de la autoritati, altele incearca sa se descurce pe cont propriu. La Sibiu, elevii unui liceu au pus pe picioare o afacere de 40.000 de euro, vanzand produse de patiserie.
Si la Brasov niste elevi de liceu fac servicii de catering si turism, iar studentii din Cluj livreaza produse pentru magazinele bio din oras.
Cand intri in curtea Liceului de Industrie Alimentara din Sibiu, simti un miros imbietor, la fel ca in bucataria mamei. Pe langa tavile incinse se invart insa elevii - viitori brutari si patiseri.
Totul se face sub supravegherea profesorilor si, saptamanal, sute de kilograme de produse sunt vandute prin magazinul liceului.
Anul trecut, din cei 40.000 de euro obtinuti din vanzarea produselor s-a renovat cantina scolii si s-au cumparat utilaje noi pentru mica afacere.
Si a Cluj, studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole imbina utilul cu placutul: fac jeleuri de catina, gem de afine cu miere si otet balsamic. Produse ce ii vor ajuta sa-si obtina licentele, dar care ajung in final pe rafturile magazinelor bio.
La Brasov, elevii unui colegiu fac catering si dupa ce s-a raspandit vestea au primit tot mai multe comenzi.
Tot in incinta scolii functioneaza si un minihotel.
O noapte de cazare costa 40 de lei si serviciile sunt asigurate de elevi.