Efectul patriotismului nipon: yenul, record istoric fata de dolar
Patriotismul nipon i-a facut Japoniei un mic deserviciu. Oameni simpli sau milionari si-au adus in tara banii investiti in strainatate, ca sa urneasca lucrurile. Miscarea si speculatorii au intarit yenul care a ajuns la un record istoric fata de dolar.
A fost nevoie de o interventie in grup a bancilor centrale din G7, a celor mai industrializate state ale lumii, pentru a slabi moneda japoneza.
Pe piata valutara internationala au intrat in forta bancile centrale din Japonia, Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Canada si Statele Unite. Toate au vandut yeni.
Japonia este o tara care traieste din exporturi, iar un yen prea puternic scumpeste marfurile locale. De exemplu, un automobil fabricat in Japonia si exportat in Europa costa 10.000 de euro la cursul de dinaintea cutremurului si cu aprope 500 de euro mai mult la cursul de joi.
Culmea este ca yenul s-a apreciat tocmai pentru ca japonezii, fie ei bogati sau saraci, sunt patrioti si si-au adus toate economiile in tara lor.
In Romania moneda euro a pierdut vineri un ban si a ajuns la nivelul din 2010. Explicatia pentru aceasta intarire a leului fata de euro, spun specialistii, este mai degraba legata de imbunatatirea sentimentului pe pietele globale, dupa ce situatia din Japonia pare sa gaseasca o rezolvare.
Analistii spun ca yenul va continua sa scada, iar leul sa se intareasca.