Efectul neasteptat al BREXIT-ului in buzunarele romanilor. Cu cat ar putea creste ratele in lei la creditele "Prima Casa"
Un efect neasteptat al BREXIT-ului este scumpirea creditelor in lei, odata cu cresterea indicatorului ROBOR folosit la calculul dobanzilor.
Cei cu credite in euro par sa iasa in castig, in timp ce romanii care s-au imprumutat in franci elevetieni sunt disperati, pentru ca francul a urcat la cel mai inalt curs din ultimele 11 luni.
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei, a sarit vineri de la 0,76 la o, 85 la suta. Pare putin, dar...
Irina Chitu, director Finzoom: "Daca facem un calcul la un credit Prima Casa de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani la care inainte de Brexit rata lunara era de 919 lei, doar cu aceasta crestere de 0,1 puncte procentuale la ROBOR a crescut rata lunara la acest credit cu 12 lei. Daca ar creste cu 1 la suta de exemplu, atunci ar creste rata lunara cu 124 de lei."
Cresterea ROBOR este rezultatul interventiei BNR care, pentru a proteja moneda nationala, a vandut euro si a primit in schimb lei. Acestia s-au "imputinat" pe piata si au devenit mai scumpi.
Ciprian Dascalu, economist ING Bank: "Continuarea presiunilor de depreciere ar putea duce la interventii mai ample din partea bancii centrale si asta ar putea duce la diminuarea cantitatii de lei din piata si implicit la cresterea costului acestora."
Cei cu credite in euro ies insa in castig, pentru ca euro a scazut luni la 4 lei si 51 de bani, iar indicele EURIBOR ramane foarte jos.
Irina Chitu, director Finzoom: "EURIBOR-ul a scazut chiar mai mult, este negativ si a scazut mai mult vineri, atunci cand s-a anuntat Brexit-ul. Banca CE a pompat euro in piata si atunci a tinut aceasta dobanda foarte foarte scazuta."
Ciprian Dascalu, economist ING Bank: "Practic ne asteptam la rate de dobanda EURIBOR si rate de dobanda la nivel global mai reduse in urma acestui eveniment care practic reduce perspectivele de crestere economica pentru urmatorii un an doi."
Dobanzile mici nu ii ajuta insa pe cei cu credite in franci elvetieni, pentru ca moneda-refugiu se tot intareste. Luni a urcat la cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni.