Efecte neplăcute în Croația, după trecerea la moneda unică. Comercianții măresc artificial prețurile când dau rest în euro
Croații se obișnuiesc cu trecerea la moneda euro, dar NU și cu scumpirile pe care le-a adus tranziția. Pe lângă creșterea prețurilor din cauza inflației, comercianții sunt acuzați de cumpărători că au "rotunjit" în plus.
De la trecerea la moneda unică europeană pe 1 ianuarie, comercianții din Croația sunt acuzați că rotunjesc prețurile, în plus, pentru a-și crește profiturile, fără să rămână la rata de conversie de 7,5 la 1, stabilită între vechea monedă națională a țării, kuna și euro. Nu doar retailerii, ci și micii comercianți au .. ajustat prețurile, uneori cu un adaos de 10-15 la sută.
Se plânge de scumpiri și această pensionară, care tocmai si-a făcut târguielile obișnuite la cea mai mare piață agro-alimentară din Zagreb: ”Evident, au rotunjit prețurile în sus, o legătură de ceapă verde costa 5 kune, dar acum, cu prețul în euro, o vând cu 8 kune. Ce să mai vorbim... ”
Trecerea la euro le dă și alte bătăi de cap vârstnicilor: ”Recalcularea prețurilor în minte a fost o experiență îngrozitoare. Ne așteptam să fie confuzie la început, dar asta este o nebunie, o nebunie totală, în ceea ce privește prețurile și orice altceva.”
Slavica Luketic, locuitor în Zagreb: ”E cât se poate de adevărat. Dacă ceva costă, să zic, 7 euro, îi dau (vânzătoarei) suma comparabilă în kune, dar ea îmi spune că nu este suma potrivită. Este corect, desigur, că doar știu să calculez la cursul oficial pentru euro.”
Până pe 14 ianuarie, vechea monedă națională circulă în paralel cu euro, în Croația.
Zlatica Stulic, Uniunea Lucrătorilor Croați din Retail: ”În loc să meargă la o bancă, numeroși cetățeni au folosit această perioadă de tranziție pentru a scăpa de bancnotele mari în kune. Plătesc în kune și primesc rest în euro, adică transformă magazinele în case de schimb valutar. Angajații de la casele de marcat au fost nevoiți să lucreze peste program, pentru a face toate calculele.”
Înainte de intrarea în zona euro, guvernul le garanta cetățenilor că tranziția nu va genera creșteri de prețuri. Acum, oficialii promit că vor lua măsuri pentru a proteja cetățenii de această "exploatare perfidă și speculă lipsită de onestitate".
Dar croații nu par convinși de asigurările primite de la vârf.
Vlado, locuitor în Zagreb: ”Într-o economie de piață liberă, nu văd pe nimeni care ar putea forța prețurile să scadă, nu știu cum ar trebui să funcționeze asta.”
Pe de altă parte...
Vesna, locuitor în Vinkovci: ”Rotunjirea prețurilor și trecerea la euro nu sunt cauza principală (pentru creșterea prețurilor), cauza principală este inflația galopantă din ultimele 8 luni.”
Ministrul economiei, Davor Filipović, a spus că inflația se situează în prezent la 13,5% în Croația și că este determinată în principal de creșterile prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice.