Economia României a scăzut la finalul lui 2021. Cîțu: ”Există un risc major”
Vin vești rele dinspre Institutul Național de Statistică. Economia românească începe să scadă din cauza pandemiei și a crizei din domeniul energetic.
În ultimul trimestru din 2021, Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5 procente față de trimestrul anterior, iar creșterea economică a fost sub așteptări. Unii politicienii vorbesc chiar despre o posibilă recesiune, dacă nu se iau măsuri urgente.
Activitatea economică a României a încetinit la finalului anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
În trimestrul al patrulea, în perioada octombrie-decembrie, produsul intern brut a înregistrat o scădere de 0,5% față de trimestrul anterior, potrivit INS, după revenirea de după pandemie.
Vedem acest V, în 2020, când scăderea a fost substanțială. Această scădere a redus și avansul economiei românești, dacă ne referim la tot anul trecut. Creșterea economică în 2021 a fost de numai 5,7%, sub așteptările inițiale care erau de 7%.
Creștere economică estimată de 4% pentru 2022
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA: ”Ce a contribuit la acest lucru: un val 4 în trimestrul 4 al anului trecut extrem de puternic, din perspectivă medicală a fost cel mai sever val şi acest lucru a dus la reducerea consumului. A mai fost această criză energetică, care a stopat cumva consumul de energie, au fost de exemplu companii care şi-au redus activitatea, de aici impactul asupra PIB-ului”.
România este una dintre puținele țări europene care a înregistrat scăderi la finalul anului trecut, însă situația nu a fost bună nici la nivelul Uniunii Europene. Creșterea medie înregistrată a fost de doar 0,4%.
Vlad Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică: ”Țările basculând în jurul valorii de 0, unele au fost pe plus, cele mai multe, dar cu foarte puțin pe plus. Unele au fost pe minus, dăm exemplul Germaniei, și Austria a înregistrat un minus, cel mai puternic dintre toate țările Uniunii Europene, ei au avut un minus de 2,2”.
Pentru anul acesta este preconizată o creștere economică mai mică decât așteptările inițiale. Comisia Europeană anticipează in jur de 4% în 2022.
Reducerea TVA, măsura luată în calcul de Guvern
Unii politicieni nu exclud însă scenariul în care țara noastră întră în recesiune, adică înregistrează o scădere a PIB-ului două trimestre consecutiv.
”Florin Cîțu, președinte PNL: Creşterea dobânzilor, inflaţie, conflict etc, toate vor putea duce la o criză majoră. Gândiţi-vă că deja dacă economia a încetinit în trimestrul 4, deja suntem într-un tăvălug, dobânzile până acum o lună, în trimestrul 4 nu erau crescute, banca centrală a dat un semnal clar că este o problemă cu inflaţia.
Reporter: Există un risc de recesiune?
Florin Cîțu: Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc major”.
În coliția de guvernare se discută despre măsuri de stimulare a economiei și de susținere a puterii de cumpărare a românilor, cum ar fi o reducere a TVA pentru toate produsele sau reducerea contribuțiilor sociale, care ar duce la creșterea salariilor nete pentru toti angajații.
Deși astfel s-ar aduna mai puțini bani la buget, pensiile nu ar fi afectate, spune Florin Cîțu.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, pib, economie, scadere, recesiune,
Dată publicare:
15-02-2022 18:19