Economia României a crescut cu 5%, în primul trimestru. De ce banii noștri nu rămân în țară
Economia României a crescut cu 5% în primele trei luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele statistice publicate miercuri.
Ritmul de avans este peste aşteptările economiştilor, care spun că motorul creşterii economice a fost, din nou, consumul.
Cumpărăturile făcute de români au susţinut aproape în totalitate avansul economiei, spun specialiştii, în condiţiile în care în primul trimestru consumul a crescut cu peste 8 procente.
Acest consum mărit a fost alimentat de creşterea salariilor, având în vedere că lefurile la nivelul economiei s-au majorat cu 14%, arată cele mai recente date.
Vestea proastă este că o parte din acest consum s-a dus în importuri.
Numai în primul trimestru România a importat cu 1 miliard de euro mai mult decât a exportat. Asta înseamnă că banii româneşti alimentează afacerile străinilor.
Economiştii spun că avansul economic trebuie menţinut printr-o creştere a producţiei interne, capitol la care nu stăm foarte bine, pentru că atât investiţiile statului, dar şi cele private s-au redus.
Totuşi, pe tot anul, Guvernul pare optimist faţă de economişti şi estimează o creştere economică de 5,5% comparativ cu 2018.
Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, însă, au previziuni diferite şi văd un avans de circa 3% pentru economia românească.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!