Economia României a crescut cu 5%, în primul trimestru. De ce banii noștri nu rămân în țară


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 14:17
Data publicarii: Miercuri 15 Mai 2019 12:37
Categorie: Stiri Economice

Economia României a crescut cu 5% în primele trei luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele statistice publicate miercuri.

Ritmul de avans este peste aşteptările economiştilor, care spun că motorul creşterii economice a fost, din nou, consumul.

Cumpărăturile făcute de români au susţinut aproape în totalitate avansul economiei, spun specialiştii, în condiţiile în care în primul trimestru consumul a crescut cu peste 8 procente.

Acest consum mărit a fost alimentat de creşterea salariilor, având în vedere că lefurile la nivelul economiei s-au majorat cu 14%, arată cele mai recente date.

Vestea proastă este că o parte din acest consum s-a dus în importuri.

Numai în primul trimestru România a importat cu 1 miliard de euro mai mult decât a exportat. Asta înseamnă că banii româneşti alimentează afacerile străinilor.

Economiştii spun că avansul economic trebuie menţinut printr-o creştere a producţiei interne, capitol la care nu stăm foarte bine, pentru că atât investiţiile statului, dar şi cele private s-au redus.

Totuşi, pe tot anul, Guvernul pare optimist faţă de economişti şi estimează o creştere economică de 5,5% comparativ cu 2018.

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, însă, au previziuni diferite şi văd un avans de circa 3% pentru economia românească.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Teodorovici a prezentat Bugetul pe 2019. Ce creştere economică promite
Dăncilă, în ședința de Guvern: România devastează .. devansează state puternice
VIDEO PROTVPLUS.RO