Economia Chinei, a doua putere în lume, ar putea primi o lovitură grea din cauza epidemiei.
Criza declanșată de epidemia de pneumonie virală apare în cel mai prost moment posibil pentru China, deja afectată de încetinirea creşterii economice.
Serviciile şi vânzările pierd cea mai profitabilă perioadă a anului, iar acţiunile companiilor aeriene au suferit deja pierderi semnificative. Şi este loc de mai rău..
În ajunul Anului Nou Lunar, cea mai importantă sărbătoare din calenderul chinezesc, hotelul Intercontinental din Wuhan era pur și simplu pustiu. Nu de e mirare că mai multe lanțuri hoteliere, precum Mariott, au eliminat taxe de anulare a rezervărilor.
Companiile de transport și industria hotelieră sunt în prima linie a frontului împotriva virusului, după ce autoritățile au impus restricții draconice de călătorie.
Jacob Kam, CEO, MTR Corp: "În stadiul actual al crizei sanitare, e mai bine să fii precaut decât neglijent."
În Wuhan, transportul public a fost supendata pe termen nelimitat, iar avioanele sunt ținute la sol. Începând de duminică, toate cursele de autobuz care leagă Beijingul de provinciile chineze vor fi sistate. De asemenea, Hong Kong-ul a tăiat toate legăturile cu provincia pusă în carantină.
Jude Blanchette, specialist: ”Coronavirusul a apărut în cel mai prost moment posibil pentru China, sărbătorile de Anul Nou Lunar, adică cel mare eveniment economic. Anul trecut s-au cheltuit 150 de miliarde de dolari de sărbători.”
Companiile multinaționale care au filiale în zona respectivă au început să ia și ele măsuri de precuatie. McDonalds și-a suspendat operațiunile în 5 orașe, iar Disney a închis cu totul parcul din Shanghai.
Mai mulți producători internaționali dețin în Wuhan fabrici de mașini, iar o parte dintre ele s-au închis. Lanțul de magazine Walmart, care are 400 de unități în China, a consolidat bunele practici de... igienă.
După epidemia SARS din 2003, economia chineză și-a revenit. Experții avertizează că de dată asta lucrurile sunt puțin diferite.
Jude Blanchette: "China e a doua economie a lumii și reprezintă o verigă crucială în lanțul de aprovizionare global. Potrivit estimărilor, epidemia SARS din 2002-2003 a retezat 1% din PIB-ul Chinei, acum impactul va fi semnificativ mai mare, dacă situația ia proporții."