Romania poate intra, tehnic, in recesiune. Dragoi: Avem scadere pe doua trimestre consecutive

×
Codul embed a fost copiat

Romania ar putea intra iar in recesiune. O spune ministrul de finante, Bogdan Dragoi, care da vina pe iarna pentru scaderea economiei.

"Dracul, nu-i chiar asa de negru", da de inteles seful guvernului. Mihai Razvan Ungureanu a discutat vineri la Palatul Victoria, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre majorarea salariilor bugetarilor si reducerea taxelor.

Ministrul finantelor da vina pe vreme pentru rezultatele slabe. Activitatea economica a incetinit in perioada in care Romania a fost troienita. Pe de alta parte mesajul de la guvern este usor nuantat.

''Cred ca termenul in sine este usor grav fata de situatia existenta. Putem sa fim trimestrul acesta in recesiune sa spun asa, dar in acelasi timp anul 2012 sa se inchida pe crestere economica. Nu ne-am distrus deloc prognozele de crestere economica pe 2012", a declarat Dan Suciu - purtator de cuvant al guvernului.

Mai mult reprezentantii executivului sustin ca am revenit pe minus pentru ca am crescut prea mult anul trecut.

Citește și
Traian Basescu
Salariile bugetarilor ar putea creste cu 15% de la 1 iunie. De unde vor fi luati banii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

La ora la care Bogdan Dragoi anunta posibila intrare in recesiune, Mihai Razvan Ungureanu avea o intalnire extrem de importanta.

Guvernul in acest moment are trei masuri pe masa: reduce contributiile de asigurari sociale, majoreaza pensiile sau majoreaza salariile bugetarilor. Cel mai probabil va trebui sa aleaga una dintre cele 3 masuri asa ca in acest moment economistii fac tot felul de calcule pentru ca vor sa vada pentru care dintre masuri are guvernul suficienti bani anul acesta.

Majorarea salariilor bugetarilor cu 16%, adica revenirea lor la nivelul din 2010 presupune un efort de bugetar de doua miliarde de lei.

Taierea contributiilor la asigurarile sociale cu 5 procente costa guvernul 2,3 miliarde de lei insa ar beneficia de aceasta masura 5,2 milioane de salariati de la stat si de la privat nu doar 1,2 milioane de bugetari.

In fine o eventuala majorare a pensiilor cu 5 procente ar insemna un efort de 1 miliard si jumatate de lei si ar insemna pensii mai mari pentru 5,4 milioane de varstnici.

Dupa ce presedintele a cerut "reintregirea" salariilor, premierul pare sa isi fi schimbat si el prioritatile chiar daca in urma cu cateva zile milita pentru reducerea CAS.

Specialistii spun ca deocamdata guvernul nu are bani pentru nimic.

Ipotetic toate cele trei masuri ar presupune costuri totale de 5,7 miliarde de lei. Daca inspectorii fiscului ar reusi sa colecteze cele 8 miliarde cerute de premier in urma cu o luna atunci executivul ar avea fonduri sa ii multumeasca pe toti.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului de Finante:

► Aceasta crestere economica durabila se va vedea implicit intr-o crestere a nivelurilor veniturilor populatiei. Asa cum s-a incheiat deficitul pe 2011, tinta de 1,9 deficit este una pe care noi vrem sa o tinem. este credibilitatea pe care noi o castigam in fata investitorilor.

► Finantarea bugetului este de fapt rezultatul implementarii cu succes a unor politici corecte.

► Context international - Romania nu este Grecia pentru ca Romania a luat masuri corecte si sustenabile la momentul bun.

► Cand s-a stabilit bugetul pe 2012 s-a vorbit despre o incercare de marire a veniturilor populatiei. Dar aceasta crestere este posibila numai in conditiile unei cresteri economice care sa de avenituri. Ceea ce vreau este sa nu repetam ce s-a intamplat in 2008. in an electoral au fost crescute salariile si pensiile cu peste 50%, fiind decuplate de la activitatea economica.

► La Ministerul de Finante analizam o multitudine de scenarii, al caror rezultat este aceasta crestere a veniturilor populatiei.

Prioritatile Ministerului de Finante

► Prioritizare a investitiilor, a cheltuielilor, absorbtia de fonduri europene - toate pentru cresterea veniturilor populatiei.

► Dorim o implicare a sistemului bancar in atragerea de fonduri europene, inca din faza de certificare a proiectelor
Rezultatele masurilor luate de Guvern se regasesc in costurile finantarii.

► Nu vom introduce masuri structurale pe partea de cheltuieli

► La nivelul ministrului s-a creat un corp de control care va verifica cheltuirea banilor publici la firmele de stat

► Impactul pe buget al cresterii salariilor cu 16% este de 2 miliarde de lei

► Un impact al scaderii CAS cu 5 puncte procentual ar fi de 2,3 miliarde lei

► In primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trim. IV 2011. Tehnic, putem intra in recesiune

Daniel Daianu: „Romania poate fi considerata intrata in recesiune. Este o veste asteptata”. Cum vede economistul cresterile salariale ale bugetarilor

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Avertismentul Fitch pentru Romania.
Avertismentul Fitch pentru Romania. "Reintregirea salariilor" ar putea duce la cresterea preturilor

In timp ce premierul si presedintele se intrec in anunturi despre majorari de salarii si taieri de taxe, finantistii avertizeaza ca Romania nu are bani pentru niciuna dintre masuri si, potrivit agentiei Fitch, ar duce la cresterea preturilor.

Salariile bugetarilor ar putea creste cu 15% de la 1 iunie. De unde vor fi luati banii
Salariile bugetarilor ar putea creste cu 15% de la 1 iunie. De unde vor fi luati banii

Bugetarii ar putea sa-si recapete salariile,pe care le aveau inaintea taierilor din 2010. Anuntul a fost facut de catre presedintele Traian Basescu, de la tribuna Parlamentului.

Salariu mediu de 3.500 de lei/luna. Domeniul cel mai bine platit din Romania, potrivit INS
Salariu mediu de 3.500 de lei/luna. Domeniul cel mai bine platit din Romania, potrivit INS

Castigul salarial mediu net a fost in ianuarie de 1.467 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 137 lei (-8,5%), evolutie influentata de acordarea primelor de sarbatori, in decembrie.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.