Document. Miniștrii din România, Grecia și Bulgaria cer Comisiei Europene ”un tratament corect” la prețurile energiei
Miniștrii energiei din trei țări ale Uniunii Europene - România, Grecia și Bulgaria - cer oficial Comisiei Europene ”un tratament corect”, un mecanism prin care prețurile la energie să nu mai fie mari doar la noi, respectiv în estul Europei.
Ei spun că nu este cu adevărat o piață unică și cer chiar compensații pentru țările din Est atunci când sunt dezechilibre mari pe piață.
”Subsemnații, miniștri ai energiei din Grecia, România și Bulgaria, vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea crescândă cu privire la prețurile ridicate și persistente ale energiei electrice în Europa de Sud-Est (ESE). Volatilitatea extremă a prețurilor observată în cursul verii 2024 a pus la grea încercare economiile noastre, amenințând atât securitatea energetică, cât și stabilitatea pieței în întreaga regiune.
Această scrisoare este însoțită de un document neoficial comun elaborat de cele trei țări, precum și de o notă din partea operatorilor noștri de sisteme de transport (OST), care prezintă principalele cauze ale acestor prețuri ridicate. Aceste documente detaliază impactul grav al interconectivității limitate, al dezechilibrelor regionale între cerere și ofertă și al situației geopolitice, în special în ceea ce privește conflictul actual din Ucraina”. - se arată în documentul transmis redacției Știrile Pro TV, care poate fi consultat mai jos:
”Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria și Slovacia; și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră.” - spune ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.
Oficialul român mai subliniază faptul că România respectă obligațiile europene comune ale pieței unice, ”dar cerem drepturi egale”.
”De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menținem prețurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechitățile de pe piața europeană a energiei.” - mai spune Burduja într-un punct de vedere transmis ȘtirileProTV.ro.
Solicitarea României, Greciei și Bulgariei a fost deja acceptată de Comisia Europeană, iar situația va fi prezentată în fața oficialilor europeni în perioada următoare.
La următoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg pe 15 octombrie, se va solicitata și adoptarea unor măsuri concrete.