Dispar reclamele la medicamente de pe TV. Senatul a votat legea care interzice publicitatea explicita a acestora
Propunerea legislativa prin care publicitatea explicita pentru medicamente este interzisa a fost adoptata luni de Senat, cu 100 de voturi pentru si sapte impotriva, in calitate de Camera decizionala.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea si pentru modificarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, in calitatea de prima camera sesizata.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum si modificarea Legii audiovizualului in sensul interzicerii publicitatii explicite pentru produsele medicamentoase in cadrul programelor de radio si televiziune, a publicitatii pentru farmacii care induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente.
"Se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune. Publicitatea este permisa numai pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului. (...) Este interzisa publicitatea pentru farmacii, difuzata in cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente", se arata in propunerea legislativa initiata de senatorul UDMR Vegh Alexandru.
Guvernul nu a sustinut propunerea legislativa considerand ca propunerile de interzicere a publicitatii pentru produsele medicamentoase si pentru farmacii nu tin seama de unele aspecte din directivele europene pe care Romania si-a asumat raspunderea sa le transpuna in legislatia interna.
Raportul Comisiilor raportoare din Senat, de cultura si sanatate publica, a fost de respingere, dar plenul nu a fost de acord cu acest punct de vedere adoptand proiectul de lege in forma initiatorului.