Dezastrul din 2030. Pensionarii romani vor trebui sa munceasca pentru a supravietui
Peste 20 de ani, pensionarii vor fi nevoiti sa lucreze ca sa nu moara de foame. La aceasta concluzie au ajuns specialistii care au analizat astazi sistemul public de asigurari sociale.
Daca un roman iese acum la pensie primeste lunar de la stat peste o treime din salariul pe care l-a avut de-a lungul vietii. Cine se va pensiona in 2030 insa va incasa doar un sfert din salariu.
Un roman care iese acum la pensie primeste 37% din salariul mediu brut pe viata. Peste 20 de ani, daca legile si conditiile de pensionare raman aceleasi, pensia va scadea la 25%. La ea s-ar adauga abia din 2032 banii stransi in conturile private obligatorii dar tot nu am ajunge la nivelul din prezent.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
In concluzie suntem la coada Europei si acolo ramanem si peste 20 de ani.
"In ultimii ani bugetul asigurarilor sociale a fost nevoit sa apeleze la bugetul de stat care a fost nevoit sa-i finaneteze deficitul", spune Ileana Ciutan, presedintele Casei Nationale de Pensii.
"Singura iesire ar fi ca pilonul I sa-si diminueze importanta si sa devina un furnizor al unei pensii minime", spune Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie Bucuresti.Si daca statul nu face nimic, ultima solutie ramane tot in grija romanului de rand.
In Europa civilizata, lucrurile stau altfel. Germania isi recompenseaza cel mai bine pensionarii: cu 80% din salariul mediu brut pe viata. Urmeaza Italia, Spania si Suedia cu procente care depasesc 65 la suta.
In prezent in Romania sunt 10 milioane de oameni care ar putea munci, insa doar jumatate sunt angajati legal si vireaza contributii la sistemul public de asigurari sociale.
Asa se face ca un salariat duce in spate un pensionar si jumatate fata de Germania unde 5 salariati contribuie pentru un singur pensionar.