Urmasii romanilor care au murit din cauza unor boli grave au dreptul la pensie de urmas
Urmasii minori ai romanilor care au murit dupa ce au suferit de boli grave, boli profesionale sau au fost victime ale unor accidente de munca pot beneficia de pensie de urmas.
Asta chiar daca parintii lor nu au apucat sa cotizeze, la bugetul asigurarilor sociale.
Reprezentantii Casei Nationale de Pensii recunosc ca sunt putini aceia care cunosc aceasta prevedere legala, aplicata de numai un an de zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doamna Staicu este matusa unor adolescenti de 15 si 16 ani, care au ramas fara tata. Fratele femeii a murit anul trecut de cancer si din cauza bolii a stat mai mult prin spitale. Desi nu a apucat sa cotizeze la fondul de pensii mai mult de 7 ani, fata si baiatul lui incaseaza bani in calitate de urmasi ca si cand omul ar fi contribuit normal pana in ultima clipa a vietii.
Secretul obtinerii banilor sta in certificatul constatator al decesului, in care trebuie mentionata foarte clar afectiunea grava care a determinat decesul, in cazul de fata, neoplasm.
Liliana Staicu, matusa unor copii care beneficiaza de pensie: "Iau amandoi 350 de lei. Medicul trebuie sa scrie boala de la care a plecat toata suferinta, chiar daca omul a murit de stop cardiorespirator. Sunt multi care nu stiu".
Potrivit acestei exceptii la legea pensiilor, votata in 2010 si aplicabila din 2011, urmasii minori ai celor care sufera de cancer, schizofrenie si SIDA pot cere pensie de urmas pana la 26 de ani, daca studiaza si nu au un venit. In aceeasi situatie sunt si copiii romanilor care au suferit accidente de munca sau au avut boli profesionale.
Angelica Mihail, director comunicare Casa Nationala de Pensii: "Exceptia s-a facut pentru cei care nu apuca sa cotizeze. Se intampla sa aiba boli grave, cancer, schizofrenie, la 25 de ani".
Daca sunteti indreptatit la o astfel de pensie si nu ati stiut de aceasta prevedere, puteti sa va cereti dreptul si cu intarziere de cativa ani. Atentie, insa, plata nu se face retroactiv de la momentul decesului, ci de cand s-a inregistratat dosarul.
In primele noua luni ale anului, din cei peste 5,2 milioane de pensionari, 600.000 au incasat pensii de urmas.