Misiunea agentiei care va putea confisca sume uriase de la condamnatii pentru coruptie. Cum s-au pierdut milioane de euro
Agentia de recuperare a prejudiciilor, consfiintita miercuri, prin votul deputatilor are o misiune de milioane, la propriu - confiscarea unor sume uriase de la cei condamnati in marile cazuri de coruptie.
In prezent, prea putine bunuri au fost recuperate, iar unele isi vor pierde valoarea pana la finalul proceselor. Drept urmare statul pierde milioane de euro.
Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, sau ANABI, va fi arma imbatabila aruncata in lupta impotriva celor ce au prejudiciat statul. Inspectorii ei trebuie sa gaseasca si ultimul banut al celui condamnat la fel si proprietatile acestuia. Acum lucrurile nu stau foarte bine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai in 2014 toate unitatile de parchet din Romania au sechestrat bunuri de aproape o jumatate de miliard de euro. Din pacate, gradul de executare a prejudiciilor este de numai 14%. Cu alte cuvinte, Romania pierde milioane de euro anual si nu mai recupereaza mare lucru de la cei condamnati definitiv.
Agentia proaspat infiintata va avea un director general, care poate fi fost judecator sau procuror. Acesta urmeaza sa recruteze 35 de inspectori de recuperare. Inspectorii vor monitoriza procesele cu prejudicii de peste 15.000 de euro. In paralel cu procurorii, care incearca sa dovedeasca vinovatia inculpatilor, inspectorii vor investiga averea lor.
Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei: "Agentia trebuie sa dea un mesaj extrem de important dincolo de cele din calea prejudiciilor. Cei care comit infractiuni nu se vor putea bucura de banii obtinuti."
Inspectorii de recuperare vor cere informatii de la ANAF, Registrul Comertului, Ministerul de Finante. Vor solicita Agentiilor similare din alte tari informatii despre conturile din strainatate. In plus, vor identifica toate bunurile de valoare: case, masini, vile. Toate acestea vor fi trecute intr-un sistem informatic national.
In momentul in care procurorul va stabil prejudiciul, inspectorii vor pune sechestru pe bunuri si conturi pana la sfarsitul procesului. Agentia va crea depozite la nivel national unde va tine aceste bunuri. Va avea voie sa le si vanda, chiar daca suspectii nu sunt de acord.
Un proces poate dura si cinci ani. In aceasta perioada, o masina isi poate pierde jumatate din valoare. Daca un autoturism costa acum 5 ani 15.000 de euro. Joi poate fi cumparat la mana a doua cu 7.000 de euro.
Institutii similare exista deja in Europa. In Irlanda, de pilda, bunurile sunt vandute prin eBay. In Italia, au fost confiscate afaceri intregi, care sunt administrate de inspectori, totul pentru recuperarea prejudiciilor.