DNA cere ca Elena Udrea sa fie urmarita penal in dosarul "Credite pentru VIP-uri". Prejudiciu de 2,5 milioane euro
Fostul ministru al Turismului a ajuns din nou in fata procurorilor anticoruptie, intr-un al patrulea dosar: "Credite pentru VIP-uri"
Elena Udrea s-a prezentat luni la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul legat de creditul luat de la BRD. Procurorii au decis urmarirea ei penala.
UPDATE 14:00 Deputatul Elena Udrea si fostul director general adjunct al BRD Sorin Popa sunt urmariti penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul privind acordarea creditului de aproape 3, 3 milioane euro. Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Sorin Popa este acuzat de abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar Elena Udrea de complicitate.
"In perioada 2007- 2010, Sorin Popa, in calitate de director general adjunct al unei banci, si-a indeplinit cu rea-credinta atributiile de serviciu, prin aceea ca a acordat clientului Elena Udrea o serie de derogari care au condus la prejudicierea bancii. Prejudiciul in dauna bancii a fost determinat de neincasarea sumelor datorate cu titlu de dobanda sau comision si prin neexecutarea garantiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amanat declararea creditului ca neperformant si a privat banca de posibilitatea recuperarii creantei din executarea garantiilor)", se arata in comunicat.
Procurorii sustin ca acesta a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea de sub incidenta contractului de garantie, iar la cererea acesteia a permis aprobarea unui contract de novatie, prin care debitorul initial solvabil a fost inlocuit cu unul insolvabil, imprejurare in care banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si recupera creditul.
"In conformitate cu atributiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa avea atributii de coordonare si control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienti privilegiati) si risc, atributii in validarea si aprobarea ofertarii clientilor privilegiati, precum si in ceea ce priveste acordarea de derogari de la prevederile normei bancare", precizeaza DNA.
In cazul Elenei Udrea, anchetatorii au retinut ca a solicitat directorului Popa acordarea unui credit in valoare de 3.280.000 de euro, in regim Private Banking (client privilegiat), fara sa fi urmat procedura obisnuita a negocierii conditiilor de finantare cu persoanele aflate in subordinea acestuia.
De asemenea, procurorii au constatat ca Udrea a pus la dispozitia bancii un raport supraevaluat al terenurilor pe care trebuia instituita ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novatie catre o alta persoana, in conditiile in care cunostea ca persoana respectiva nu are posibilitatea sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, in sensul ca nu avea bunurile necesare cu care sa garanteze achitarea intregului credit.
Prejudiciul cauzat bancii este de peste 2,5 milioane euro, reprezentand folosul asigurat imprumutatului Elena Udrea, constand in creditul de care a beneficiat si bunurile mobile si imobile ce au fost scoase din sfera garantiilor contractuale si nu mai pot fi executate.
UPDATE 11:30 La iesirea de la DNA, Elena Udrea a anuntat ca "nu mai poate spune nimic despre dosarul de saptamana trecuta", din cauza controlului judiciar. Ea a precizat ca a facut plangere privind conditiile acestei masuri. "Daca nu s-a obtinut arestarea mea in urma votului din Parlament, se urmareste sa se ceara arestarea mea pentru incalcarea controlului judiciar", a declarat fostul ministru.
"Nu am varianta de a imprumuta de la prieteni, vorbim de o suma uriasa. Nu cred ca cineva riste sa se expuna riscului de a fi arestat a doua zi pentru ca a ajutat-o pe Elena Udrea", a mai spus ea, legat de cautiune.
Intrebata de reporterul ProTV, Ovidiu Oanta, daca politicienii au vreo responsabilitate in tragedia din clubul Colectiv, Udrea a raspuns: "Vinovati sunt toti cei care tolereaza astfel de situatii. Nu se poate sa pui artificii intr-un local daca poti sa dai foc. Nu putem spune ca e de vina in general toata clasa politica. Nu putem spune “vinovati sunt toti cei care in 25 de ani au tolerat asa ceva”. Ca om care a avut odata, acum 15 ani, o locatie, va spun ca cel mai greu de luat este avizul de la pompieri. Exista o raspundere concreta, vrem toti sa stim cine sunt cei care prin nepasarea lor au permis sa se intample asa ceva. [...] Am fost acolo in noaptea tragediei, in astfel de momente trebuie sa actioneze in primul rand cei care au incompetente. Cand mor oameni, solidaritatea e tardiva"
La intrarea la DNA, Elena Udrea a repetat ca are bunurile sechestrate si a adaugat ca, in cazul in care nu plateste cautiunea stabilita saptamana trecuta de procurori, s-ar putea cere un nou aviz de la Parlament. Ea a spus ca nu vrea sa vorbeasca mai mult din respect fata de suferinta celor care au avut pe cineva in Clubul Colectiv si a celor care au trecut prin clipele de groaza din acea noapte.
"Sunt sigura ca daca vor fi controlate multe astfel de locatii din toata tara vor fi gasite in aceeasi situatie. Da, este un soi de lasa ca merge si asa, care uitati ca duce la tragedii precum cele de vineri. O lipsa de respect fata de reguli si fata de lege atat a celor care erau proprietarii si aveau obligatii fata de cei pe care ii primeau in locatia lor, cat si a autoritatilor care nu au respectat legea", a afirmat Udrea la intrarea in sediul DNA.
Fostul ministru Elena Udrea anuntase, vineri seara, dupa ce fusese audiata de procurorii DNA, ca i s-a inmanat o citatie pentru un alt dosar si preciza ca se considera o persoana persecutata. Ea informa ca va face sesizari tuturor ambasadelor din Romania si tuturor institutiilor internationale care se ocupa de drepturile omului. Potrivit acesteia, citatia i-a fost inmanata de catre acelasi procuror, iar acuzatiile sunt legate de fapte pentru care a fost arestata preventiv prima data, respectiv de modul in care s-a obtinut un credit de la BRD.
"Inteleg ca acuzatia ar fi de complicitate la abuz in serviciu. Bun, nu conteaza. Conteaza ca pe banda rulanta apar dosare despre Elena Udrea. Cred ca DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa mai arate ca exista si alta activitate, mai apare cate un personaj pe aici. (...) Faptul ca banca respectiva dadea un tip de credite si ca eu probabil ca l-am solicitat...", spunea Udrea.
In asa-numitul dosar „credite pentru VIP-uri” procurorii verifica in ce conditii Elena Udrea ar fi obtinut aproximativ 3 milioane de euro de la BRD cu intentia de a-si cumpara un teren la marginea Bucurestiului. Potrivit anchetatorilor, dosarele pentru creditele cerute de oamenii de afaceri ar fi fost aprobate desi ca nu ar fi indeplinit toate cerintele. Reprezentantii BRD nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.
Este al patrulea dosar al Elenei Udrea de la DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica. Initial, dosarul a fost instrumentat de procurorii DIICOT, dar in cazul fostului ministru al Turismului, acestia si-au declinat competenta in martie, si a trimis dosarul la DNA.