Fermierii romani au gasit solutia pentru a vinde marfa buna in orice anotimp. Si clientii castiga
Ca sa nu-si mai vanda toata productia odata, cand piata oricum e plina de marfa ca a lor, fermierii au inceput sa acorde mai multa importanta depozitarii. Daca isi pastreaza legumele peste iarna, le vand la preturi mai bune decat toamna.
Iar in felul acesta si clientii au de castigat. Pentru ca gasesc pe tarabe in afara sezonului si marfa romaneasca nu doar de import.
Costin Grigore a facut doua facultati: Automatica si Agricultura. Tatal sau este tot agronom si are o ferma de legume, iar Costin a decis sa aduca tehnologiile moderne la ferma. In primul rand a construit, cu bani europeni, un depozit automatizat pentru 2.300 de tone. Angajatii se ocupa acum in special de sortare, de care nu putea fi vorba inainte.
Comerciantii vin la depozit pentru ca stiu ca pot gasi marfa buna in orice anotimp.
Acum, cand piata e plina de importuri, Costin obtine preturi aproape duble fata de luna septembrie. In schimb fermierii care nu au avut unde sa-si tina produsele au fost nevoiti sa vanda inca din vara, in pierdere.
Acesti fermieri se pot asocia in grupuri de producatori si vor primi ajutor financiar pentru a-si construi depozite.
In prezent, exista 33 de grupuri de producatori care isi construiesc depozite cu o capacitate totala de 50.000 de tone. Daca vor subventie, sunt obligati sa vanda legumele doar prin intermediul grupului, cu factura catre magazine.