Decizia Instantei Supreme din Romania care a redus dobanda la un credit de la 10% la aproape 2%
Instanta Suprema din Romania a hotarat recent ca formula de calcul a dobanzii pentru creditul unui client este incorecta si a redus-o de la 10, la mai putin de 2%. Pentru ca a fost un proces individual, decizia se aplica doar acelui client.
Exista insa 10 procese deschise de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, care, daca vor fi castigate, vor fi aplicate pentru zeci de mii de oameni.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca formula impusa de banca prin care dobanda platita de client este egala cu o dobanda de referinta a bancii plus o marja fixa este abuziva, pentru ca banca nu explica nicaieri cum stabileste acea dobanda de referinta. Instanta a inlocuit deci dobanda de referinta cu EURIBOR, asa ca dobanda scade de la 10 la 1,91%.
Procesele initiate de ANPC pentru clauze similare dupa 1 octombrie 2013 i-ar putea aduce in aceasta situatie fericita pe toti clientii care au acealasi tip de contract.
"In momentul de fata avem pe rol 10 dosare trimise la instanta de judecata pe clauze abuzive bancare si 2 pe clauze abuzive servicii de telefonie. In cazul in care instanta constata existenta unei clauze abuzive obliga profesionistul sa modifice si sa elimine acea clauza abuziva la toate contractele in curs de executare", a declarat Marius Dunca, presedinte ANPC.
Pentru a judeca astfel de dosare legea prevede infiintarea unor instante specializate.
"Inca nu avem functional un astfel de tribunal. Data limita era 1 martie, din pacate inca instantele nu au reusit sa stabileasca astfel de complete de judecata. Judecatorii vor fi specializati in domeniul economic", a declarat Anca Margineanu - avocat.
Avocatii spun insa ca de multe ori aceeasi instanta ia decizii care se bat cap in cap, iar de aceea multi renunta la proces. Un proces impotriva bancii costa aproximativ 6.000 de lei, spun avocatii.