De la 1 ianuarie vom putea plati cu cardul in toate magazinele din Romania. Cum va functiona sistemul "cash back"

Ultimul update: Vineri 18 Noiembrie 2016 00:15
Data publicarii: Marti 15 Noiembrie 2016 18:25
Categorie: Financiar

De la 1 ianuarie, veti putea plati cumparaturile cu cardul si in magazinele mici, si tot acolo veti putea scoate bani de pe card, pana la 200 de lei, cu ajutorul POS-ului.

Comerciantii sunt obligati de lege sa aiba aceste dispozitive instalate. Daca elibereaza si numerar, vor castiga un comision, care nu depaseste unu la suta. Legea prevede inclusiv ca institutiile publice care incaseaza impozite si taxe, sa accepte plata cu cardul.

Asa-numitul sistem "cash back" va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit legii, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro, sunt obligate sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si de credit.

In caz contrar, comerciantii care nu au POS, vor primi amenzi de peste 5.000 de lei. Clientii care detin carduri vor putea lua bani din casieria magazinului ca din bancomat, nu mai mult de 200 de lei, iar acest sistem se numeste avans in numerar.

Comerciantii care au incheiat un acord cu bancile pentru astfel de avansuri in numerar sunt obligati sa ofere maximum 200 de lei cash, la cererea clientilor.

Potrivit legii, vanzatorii nu pot percepe o taxa mai mare de 1 la suta din avansul acordat, iar in cazul in care suma existenta in casa, nu acopera suma solicitata de clientul care detine un card, acesta va prima suma disponibila.

Totodata, comerciantii trebuie sa afiseze intr-un loc vizibil semnul pentru acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile lui.

Cristina Floricel, comerciant: "O idee foarte proasta, vanzarile sunt foarte mici, iar noi ce vindem azi investim maine. Nu putem sa stam dupa banci. Ar trebuie sa stam sa deschida banca, sa ne ridicam banii.

Daca dumneavoatra veniti si-mi cereti o suma de bani la inchidere, eu nu va pot oferi acesta suma de bani pentru ca o investesc a doua zi."

Si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, si alte obligatii de plata trebuie sa accepte plata cu cardul. Altfel, pot fi amendate cu sume cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei.

Sistemul "cash back" este folosit cu succes in Statele Unite sau in Marea Britanie iar la noi, ar trebui sa fie un ajutor pentru oamenii din zonele rurale, acolo unde nu exista bancomate.

 

 

Metoda simpla ingenioasa de furt de pe cardurile contactless, descoperita in Londra. Portofelele care va apara contul de hoti
Metoda simpla ingenioasa de furt de pe cardurile contactless, descoperita in Londra. Portofelele care va apara contul de hoti
VIDEO PROTVPLUS.RO
Kilogram
Oamenii de știință schimbă definiția kilogramului. Cum se vor măsura masele
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Bani, lei
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Europa de Est își vrea muncitorii înapoi. România, cea mai afectată de lipsa mâinii de lucru
Previziuni sumbre: 2019 ar putea fi ultimul an de creştere economică. Adoptarea euro, tot mai departe