Tranzactiile cu cardul s-au dublat in 2015 fata de 2008. Cum intretine statul cozile umilintei ignorand platile moderne
In 2015 s-a dublat numarul tranzactiilor facute la comercianti cu carduri fata de 2008, anul de boom economic. Romanii au cheltuit peste 24 de miliarde de euro in acest fel.
Desi gasim tot mai des puncte de plata moderne in magazine, din pacate statul nu se modernizeaza. Nici anul acesta ANAF si Trezoreria nu le dau romanilor posibilitatea sa-si plateasca darile civilizat, pe internet, fara sa mai stea la cozile umilintei.
Anul de referinta e 2008 pentru ca atunci cheltuiam foarte mult. Erau peste 6 milioane de carduri. Anul trecut erau 7,4 milioane de carduri in portofoliul operatorului care a facut aceasta statistica, unul dintre cei doi de pe piata romaneasca. Iata insa graficul de crestere a tranzactiilor la comercianti. Daca un sfert, adica una din 4 plati facute cu un card era la magazine in 2008, prin 2010 una din trei plati se facea fie la superamarket, fie pe net, la hotel sau restaurant. S-a marit numarul magazinelor care accepta carduri, a scazut mult si frauda cu aceste instrumente de plata si in 2015 raportul a ajuns la 50 - 50. Asta inseamna ca romanii o data scot bani la bancomat, o data platesc cu cardul, si tot asa. Cumparaturile online au fost insa motorul acestor plati. Pe ce dam banii? Pe bunuri electro-IT, haine, mobila, decoratiuni si articole pentru copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unele magazine accepta plata cu telefonul mobil, daca aveti instalate aplicatii de portofel electronic, iar in unele piete s-au instalat POS-uri.
Au aparut chiar inele speciale pentru cumparaturi la mall, sau dispozitive care citesc structura venelor din deget, in loc de codul pin. Cardul cu parola si tastatura, pentru platile online, e si el o inovatie.
Din pacate insa la institutiile statului, cum sunt ANAF, Trezoreria, permise sau pasapoarte, nici acum nu putem plati macar cu cardul, darămite online.
"Statul poate sa primeasca aceste taxe si impozite inclusiv de la cele 3 milioane de romani din strainatate, la timp, la inceputul anului, astfel incat sa aiba mai multe fonduri de investitii. Orice poate fi pus in normalitate, pe platforme online." a declarat Catalin Cretu, director Visa Romania.
Pe siteul ghiseul.ro, singurul sistem de plata online a impozitelor locale care functioneaza in doar 190 de primarii din tara, un roman a platit anul trecut intr-o singura tranzactie 10 mii de euro. Din pacate foarte multi isi golesc cardurile in ziua de salariu sau de pensie platind comisioane de cateva zeci de lei pe an.
"Noi nu avem, noi suntem aci ramasi cu 300 de ani in urma, ma ajuta copiii - ei scot banii si eu ii cheltui." marturiseste un pensionar.
Asa se face ca 45% dintre carduri nu au fost folosite pana acum niciodata la o plata la comercianti, ci doar pentru retrageri de bani.