De ce România nu este încă pregătită să intre în zona euro. Semnal de alarmă tras de analiștii financiari
Cine are de plătit rate și facturi raportate la euro trebuie să știe că într-un orizont de un an calculele se pot schimba.
Potrivit specialiștilor financiari, euro se va aprecia față de leu și ar putea sări chiar de pragul de 5 lei, sub care se află acum.
Inflația, încă mare, și deficitul bugetar, care se tot adâncește, pun probleme economiei. De altfel, o evaluare a Băncii Centrale Europene arată că încă suntem departe de zona euro.
Euro dă semne că se îndreaptă spre pragul psihologic de 5 lei, spun analiștii financiari.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „Mă aștept ca pe măsură ce inflația se reduce să avem o anumită depreciere a leului. Am putea vedea cursul de schimb euro-leu la 5,05-5,07 lei pentru un euro. Impactul asupra economiei e extrem de mică, de exemplu la euro-dolar, această variație este zilnică”.
Estimările se referă la cursul calculat de Banca Națională, care acum este de 4 lei și 97 de bani pentru un euro - nivel la care stă din toamna trecută. La băncile comerciale, un euro este cotat deja peste 5 lei.
La o rată la bancă de 400 de euro, de pildă, numai această diferență face ca plătitorul să dea în plus 12 lei.
Vom sta cu ochii pe cursul valutar mulți ani de acum înainte pentru că nu avem nicio șansă acum să adoptăm euro, arată un raport al Băncii Centrale Europene.
Nu îndeplinim niciun criteriu cerut. De exemplu, deficitul bugetar este dublu față de cât ne-am angajat la Bruxelles, inflația este și ea de două ori mai ridicată pentru referința europeană, iar statul se împrumută prea scump.
Christian Năsulea, profesor de economie: „Trebuie să încetăm să ducem această politică iresponsabilă fiscal și financiar când vorbim de bugetul public. E greu din punctul în care ne aflăm să revenim în interiorul țintei de deficit într-un an”.
Nici autoritățile de la noi nu mai vorbesc despre adoptarea euro, deși planuri mai vechi indicau 2024 ca anul în care leul să fie înlocuit cu moneda unică. Statutul de membru al Uniunii Europene ne îndreaptă spre adoptarea monedei unice europene. Din cele 27 de state ale Uniunii Europene, 20 au deja moneda unică europeană, alte șase încă nu. E vorba despre România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia. Danemarca a decis să nu facă acest pas.
În tot acest timp, Banca Centrală Europeană face pași în lansarea monedei euro în formă digitală. Euro digital va completa actualele bancnote și monede, dar nu va fi obligatoriu pentru cine nu va dori să-l folosească.