Cum sunt influențate de fapt creditele de indicele care a înlocuit ROBOR
Noul indice în funcţie de care se va calcula dobânda la creditele în lei a fost publicat joi pentru prima dată de Banca Naţională şi este mai mic decât ROBOR la 3 luni cu aproape 1 punct procentual.
Asta înseamnă că împrumuturile noi ar trebui să fie cu 10-15 procente mai ieftine decât cele vechi, doar dacă băncile nu-şi majorează marjele şi comisioanele.
Apariţia noului indice îi ajută doar pe cei care vor să ia un credit în lei de acum înainte. Cei care au deja vor plăti în continuare rate calculate în funcţie de ROBOR.
Andreea Pietroșanu, analist bancar: ''Daca vor să beneficieze de acest indice, vor trebui să facă o refinanţare, refinanţare care are costuri suplimentare, poate să ajungă şi la 1000 şi ceva de euro.”
Noul indice, calculat trimestrial pe baza tranzacţiilor reale dintre bănci, este 2,36%, cu aproape un punct procentual mai mic decât ROBOR-ul, care e acum 3,32%.
Asta înseamnă că, la un credit ipotecar de 250.000 de lei, diferenţa ar fi de 10 la sută, adică o scădere de 150 de lei, pe noua formulă de calcul. La un credit de nevoi personale de 20.000 de lei, rata ar scădea cu 9 lei. Cu o condiţie, însă, banca să nu-şi mărească marja şi comisioanele.
Dragoș Nichifor, broker de credite: ''Deja unele bănci au scumpit produsele, în sensul majorării acestei marje, la care adăugă noul indicator care este mai mic şi, în realitate, oferta prezentată astăzi e la fel, cu acelaşi cost, ca şi acum câteva zile, clientul nu va simţi nicio diferenţă la rata pe care o vede în scadențar. Promisiunea Guvernului că ratele vor scădea la toate creditele este falsă.''
Noul indice s-a născut după ce coaliţia de guvernare a acuzat băncile că manipulează ROBOR-ul şi a cerut Guvernului să ia măsuri pentru ca ratele să scadă. Aceste măsuri au venit în celebra ordonanţa 114, modificată masiv în aprilie.
Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov a promis rate cu până la 50% mai mici pentru toţi împrumutaţii, datorită noului indice şi a ''hărniciei'' cu care băncile vor da credite mai multe şi mai ieftine, deşi economiştii au avertizat că scenariul nu e posibil atâta vreme cât inflaţia şi cursul sunt în creştere.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!