Cum au ajuns monumentele istorice din perioada interbelica sa fie vandute la pret de apartament
Au aparut tot mai multe oportunitati pentru acei investitori gata sa isi riste banii pe piata imobiliara de lux.
Sute de vile, construite in anii interbelici, sunt scoase acum la vanzare cu preturi chiar si de doua ori mai mici decat cele vehiculate in perioada de varf.
Cele mai multe sunt momumente istorice, cu o arhitectura impresionanta. E adevarat insa ca atunci cand cumperi asa ceva ai nevoie si de sute de mii de euro pentru restaurare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aproape 4 milioane de euro cer proprietarii pentru o casa construita la 1910, declarata monument de arhitectura in stil baroc. Se spun ca ani de zile aici a locuit Mita Biciclista, personaj controversat al epocii interbelice, celebra pentru viata excentrica pe care o ducea.
Pe numele ei Maria Mihaescu, Mita Biciclista a fost prima femeie din Bucuresti care a avut curajul sa iasa la sosea cu bicicleta. Se spune ca tot ea a inventat costumul de baie sumar si ca a frant multe inimi la acea vreme. Dealtfel se pare ca insusi regele Ferdinand a placut-o din moment ce se spune ca el i-ar fi daruit si aceasta casa din zona Amzei in stil Art Nouveau. De care s-a bucurat insa pana in 1948 cand locuinta a fost nationalizata, iar curtezana s-a vazut nevoita sa isi traiasca ultimii 20 de ani din viata intr-o camaruta meschina. Acum constructia degradata a ajuns pe mana unor spanioli. Oamenii vor sa o vanda ori sa o inchirieze.
La vanzare este si aceasta vila de pe strada Batistei, ridicata in 1888. Are 25 de camere, sala de spectacole si 7 bai. O capodopera a arhitectului Maimarol, cel care a facut proiectul Palatului Cercului Militar. A locuit acolo doctorul Gheorghe Athanasovici, primul medic legist din Bucuresti. Casa monument istoric este pastrata extrem de bine asa ca actualii proprietari cer 4.200.000 de euro.
Acestea sunt exemple din categoria lux. Pe piata exista sute de case din perioada interbelica la preturi mult mai mici decat cele din perioada de boom imobiliar.
"Reprezinta o oportunitate pentru investitori. Putem compara o casa interbelica care are si istorie cu un pret de apartament", spune Victor Zaharia, manager companie imobiliara.
De pilda o vila de pe strada Maria Rosetti, lasata in paragina. A fost ridicata in 1920 de o familie de comercianti evrei. Are 196 de mp, sobe austriece Maison, parchet, tapet si vitralii originale, dar si usi cu geamuri de cristal.
Se vinde cu 300 de mii, insa cumparatorul va trebui sa pregateasca tot atitia bani pentru renovare. Asa cum se intampla deja in cazul unei proprietati din vecinatate, ridicata in 1918 de armeanul Radu Stanian, primar al Ploiestiului. Cativa investitori platesc acum 500 de mii de euro pentru reconditionare si se gandesc apoi sa o vanda apoi cu un milion.
"E o fatada a unei cladiri de acum 100 de ani care trebuie sa arate exact ca atunci si acoperisul aproape identic", a spus Florin Andrei - arhitect.
Desi preturile pe segmentul de lux sunt inca mari, analistii spunt ca sunt mult scazute fata de acum 5 ani. In 2008, pretul mediu pentru un metru patrat intr-o cladire de lux era 4000 de euro pe mp. Acum a ajuns la jumatate.