Cu cât vom plăti mai mult dacă vom cere amânarea ratelor la bancă
Persoanele care au credite pot solicita băncilor o amânare de cel mult nouă luni, ca urmare a ordonanței de urgență 37/2020.
FinZoom a făcut o simulare pentru un credit de consum de 50.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani, cu dobândă de 9%. În cazul unei amânări pe trei luni, rata va crește cu 23 de lei (+3%), iar totalul rambursat va fi cu 1.383 de lei mai mare.
Pentru o amânare de șase luni, rata se va majora cu 45 de lei (+5%), iar totalul rambursat va fi cu 2.709 de lei mai mare. În situația unei amânări de nouă luni, clienții vor plăti băncii cu 45 de lei (+7%) în plus, iar totalul de rambursat va fi cu 3.977 lei mai mare.
Simulările au fost făcute pentru credite aflate la începutul perioadei de rambursare, când dobânda reprezintă 75% din rată. Pentru persoanele care cer amânarea, perioada creditului se mărește cu numărul de luni de suspendare.
În cazul persoanele fizice care au credite ipotecare şi care vor beneficia de amânarea ratelor nu sunt în pericol de a plăti ulterior dobândă la dobândă, a declarat, pe 31 martie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.
“Oamenii trebuie să ştie că pentru creditele ipotecare nu există acea problemă cu dobândă la dobândă. A fost o manipulare ticăloasă din partea oponenţilor noştri, de aceea ne-am simţit obligaţi să venim şi să scriem foarte clar în acea ordonanţă. Specialiştii înţelegeau că nu este vorba de aşa ceva, dar am venit şi am clarificat ordonanţa ca să fie clar pentru toată lumea că nu există acest lucru”, a declarat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a adăugat că normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind amânarea plăţii ratelor la credite vor fi publicate în prima şedinţă de Guvern, care va avea loc joi sau lunea viitoare.