CSM acuza ca magistratii nu stiu ce prevede proiectul Legii salarizarii. Ministrul Justitiei: Unele sporuri sunt "in pericol"
Proiectul Legii salarizarii este marul discordiei intre procurori si judecatori. Ministrul Justitiei a fost atentionat astazi in plenul CSM ca magistratii nu au fost informati oficial in legatura cu proiectul colegei sale din Guvern Olguta Vasilescu.
In plus, procurorii se plang ca exista riscul ca ei sa fie discriminati.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si reprezentantii asociatiilor de magistrati s-au declarat, joi, nemultumiti ca nu au fost invitati de Ministerul Muncii la discutiile privind proiectul Legii salarizarii unitare si ca nu stiu ce contine acesta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Conform noii grile de salarizare din justitie, Judecatorii vor fi platiti mai bine decat procurorii. Astazi, un procuror si un judecator, ambii stagiari, au o indemnizatie de 5.414 lei. Proiectul noii legi a salarizarii va face insa ca pana in 2020 procurorul sa ajunga la o indemnizatie de 5.966 de lei, in timp ce judecatorul va castiga 6.806 lei, iar doi ani mai tarziu diferenta dintre cei doi magistrati va fi de 878 de lei.
Discrepante apar si intre un procuror si un judecator de judecatorie. Astazi castiga egal: 12.509 lei. In 2022, cel de-al doilea va avea cu 658 de lei mai mult. Si pe masura ce magistratii inainteaza in varsta si in cariera, aceste diferente se anunta chiar mai mari.
In timp ce magistratii sunt ingrijorati ca o sa le scada veniturile, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a asigurat ca salariile nu scad, dar unele sporuri sunt "in pericol", spunandu-le insa ca nu la el este "pixul care stabileste salariile si sporurile”.
Gabriela Baltag a aratat in sedinta Plenului CSM ca magistratii nu au fost invitati la discutii pe actualul proiect al Legii salarizarii unitare.
"Nu stim, nu cunoastem continutul acestui proiect al salarizarii. Nu avem certitudinea ca este varianta oficiala. Domnule ministru, rugamintea este de a ne sprijini, in numele colegilor mei, in numele judecatorilor, de a ne comunica care este situatia platilor restante salariale", a spus Baltag.
In sprijinul acesteia a venit presedintele CSM, Mariana Ghena, care a aratat ca a cerut Ministerului Justitiei sprijin in demersul de a fi consultati in situatia in care se pune in discutie o astfel de lege.
"Am facut demersuri in forma scrisa si la Ministerul Muncii, daca exista un astfel de proiect si daca el ne priveste, sa fim invitati si noi", a aratat Ghena.
Reprezentantul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a avut aceeasi solicitare.
"Am vazut o serie de variante, nu avem un text de lege si facem numai supozitii. Este o stare de incertitudine. Unii zic ca o sa ne scada salariile, altii ca o sa ne creasca. Acest proiect de lege care ne include ar trebui adus la cunostinta asociatiilor de magistrati si Consiliului Superior al Magistraturii. Vrem o lege speciala, avem un statut special", a sustinut acesta.
Reprezentantul Asociatiei Procurorilor din Romania, Bogdan Gabor, a spus ca a fost exprimat un punct de vedere si organizatia profesionala a inaintat CSM un memoriu in ceea ce priveste garantarea independentei financiare a magistratului.
"Nu avem niciun text oficial fata de care sa ne spunem un punct de vedere. Nici la CSM nu a fost inaintat un proiect de lege a salarizarii. Vrem sa subliniem ca este esential ca la acest moment sa ne sprijiniti in a asigura si prezerva drepturile salariale care sunt in acest moment in plata. Exista o reala ingrijorare ca ar putea sa scada indemnizatiile magistratilor, ceea ce este o problema", a aratat Gabor.
El a facut referire si la afirmatiile ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, potrivit carora ar trebui sa se faca o diferentiere intre indemnizatiile judecatorilor si cele ale procurorilor.
"Avem acelasi statut, aceleasi obligatii si interdictii. In Franta, Italia, Belgia, statutul procurorilor si judecatorilor este acelasi, la fel si nivelul de salarizare", a sustinut Gabor.
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Andreea Ciuca, s-a plans ca negocierile pe proiectul Legii salarizarii unitare se fac in mod netransparent.
"Suntem pe teren nisipos. Nu stim in ce moment se gaseste aceasta lege a salarizarii. Aceasta situatie trebuie sa fie foarte transparenta. Nu am aflat mare lucru din declaratiile de la Ministerul Muncii, afirmatii care ne-au ingrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii sa comunice forma proiectului care va fi pus in dezbatere", a precizat Ciuca.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns acestor critici si a aratat ca, in 2010, instanta suprema a dat o hotarare potrivit careia procurorii si judecatorii au acelasi statut de magistrat.
"Diferentele semnificative nu rezulta din salarii, ci din sporuri. Veti vedea ca diferentele rezulta din aplicarea sporurilor pe diferite categorii, in cazul magistratilor. De principiu, sunt de acord cu eliminarea acestor inechitati salariale", a aratat Toader.
El a dat ca exemplu o judecatoare care aproape toata cariera a fost magistrat de civil, dar "in ultima luna de activitate a combatut coruptia" si apoi a incasat la pensie sporuri de judecator de penal.
"Cu privire la restantele salariale ale magistratilor, drepturi castigate in instanta, raspunsul de la minister a fost foarte simplu: Avem calcule, dar nu avem banii. Numai la rectificare este momentul cand mai pot sa intreb. Nu eu dau un orizont de timp pentru ca nu intru in calcule. Mi s-a spus ca undeva in aprilie - iunie cel tarziu. Acesta a fost raspunsul primit si de mine", a precizat Toader.
Ministrul Justitiei a dat asigurari ca salariile magistratilor nu o sa scada, precizand ca cel mult unele sporuri „sunt in pericol”.
"Am primit asigurari ca nu sunt scaderi salariale si nici diminuari. Exista o grila pe care se fac proiectiile pe familiile ocupationale. Sporurile difera de la o structura la alta, dar nu pot sa va asigur ca au ramas neschimbate. Astazi se discuta forma si apoi avem o intrevedere pentru a ne spune un punct de vedere", a mai spus Toader.
In acel moment a intervenit judecatoarea Andreea Ciuca, care a arata ca rezulta de la ministerul Muncii ca totalul sporurilor individuale nu poate depasi 25% din salariu.
"Un judecator are un total de sporuri intre 28 si 33%. Daca sporul individual se plafoneaza la 25 de procente, vorbim de o scadere a venitului magistratului”, a aratat Ciuca.
n replica, ministrul Toader a raspuns ca asta a spus si el, salariile nu vor scadea, dar ca este posibil ca veniturile din sporuri sa scada. ”Ne vom uita pe proiect. Nu la mine-i pixul care stabileste salariile si sporurile magistratilor”, a incheiat Toader.
Proiectul Legii salarizarii unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmeaza sa fie semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca joi, in sedinta coalitiei, de la Sinaia, va semna noua Lege a salarizarii unitare ca initiativa legislativa, impreuna cu premierul Sorin Grindeanu si presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu.
Sindicalistii Confederatiei “Cartel Alfa” sustin ca prezentarea Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea ministrilor Muncii si Dialogului Social la adresa partenerilor sociali si cer premierului demiterea acestora, pentru incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum si deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au vazut nici dupa trei luni de la initiere. Saptamana trecuta, dupa discutiile din Consiliul National Tripartit, liderul "Cartel Alfa", declara ca premierul Sorin Grindeanu a garantat ca se va intarzia inaintarea catre Parlament a proiectului Legii salarizarii unitare, pentru a exista timp suficient ”de discutie, dezbatere si sincronizare a disfunctionalitatilor pe care fiecare sector in parte le-a semnalat pana acum”.
Bogdan Hossu spunea atunci ca el nu a vazut proiectul si nu stie pe nimeni care sa fi spus ca a vazut proiectul Legii salarizarii in ansamblul sau, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare si anexele legate de sporuri, “care raman intr-o anumita nebulozitate".