Avocatul Poporului va avea rang si salariu de ministru si pensie de judecator CCR


Ultimul update: Vineri 30 Iunie 2017 06:52
Data publicarii: Marti 27 Iunie 2017 13:58
Categorie: Stiri Politice
Victor Ciorbea

Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, modificarile la Legea de organizare si functionare a Avocatului Poporului, potrivit carora acesta va avea rang si indemnizatie de ministru si pensie egala cu a judecatorilor CCR.

 

Potrivit noului act normativ, initiat anul trecut de social-democratii Florin Iordache si Marian Neacsu, ”functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang si salarizare cu functie de ministru”, relateaza news.ro.

In ceea ce priveste pensia Avocatului Poporului, legea in noua forma prevede ca acesta ”beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilita poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare”.

Actul normativ prevede si faptul ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, iar daca in urma actualizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata.

La randul lor, adjunctii Avocatului Poporului sunt asimilati ca rang si salarizare secretarilor de stat si pot fi numiti pentru un mandat de 5 ani care poate fi reinnoit o singura data. In ceea ce priveste pensia, adjunctii Avocatului Poporului beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din indemnizatia bruta avuta in ultima luna de activitate. Acestia se pot pensiona anticipat cu 5 ani, caz in care le scade pensia cu 1%.

Totodata, in cadrul Avocatului Poporului a fost infiintat Domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie. Acest Domeniu monitorizeaza tratamentul aplicat persoanelor detinute, pentru consolidarea protectiei acestora impotriva torturii si a tratamentelor inumane sau degradante si exercitarea fara discriminare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale acestora.

Referitor la tipul locurilor de detentie supuse monitorizarii Domeniului privind prevenirea torturii in locurile de detentie, acesta include: penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital; centrele educative; centrele de retinere si arestare preventiva; spitalele de psihiatrie si pentru masuri de siguranta; centrele de tranzit; centrele de cazare a strainilor luati in custodie publica; centrele speciale de primire si cazare a solicitantilor de azil aflate in subordinea inspectoratului General pentru Imigrari; centrele in care se acorda serviciile de asistenta pentru consumatorii de droguri, in regim inchis.

Se instituie efectuarea vizitelor, anuntate sau inopinate, de catre reprezentantii Avocatului Poporului impreuna cu cel putin un medic si un reprezentant al organizatiilor neguvernamentale. In cadrul vizitelor, institutiile vizate sunt obligate sa puna la dispozitia reprezentantilor echipelor de vizitare, in conditiile legii, inainte, in timpul sau dupa efectuarea vizitei, orice documente sau informatii solicitate.

Modificarile aduse legii de organizare si functionare a Avocatului Poporului au fost aprobate de plenul Senatului cu 93 de voturi ”pentru”, 12 ”impotriva” si trei abtineri. Senatul este camera decizionala in acest caz.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO